Merkel ve korona parası: Şirketlere 17 milyar avroluk “aralık yardımı” planlanıyor

Merkel ve korona parası: Şirketlere 17 milyar avroluk “aralık yardımı” planlanıyor

Almanya’da kısmi kısıtlama büyük olasılıkla uzatılacak. Federal hükümet, aralık ayında da kısıtlamalardan olumsuz etkilenen şirketleri desteklemeyi sürdürecek.

Federal Almanya’da kısmi kısıtlamanın aralık ayında da uzatılması durumunda federal hükümet etkilenen şirketlere 17 milyar avro tutarında mali yardım planlıyor. Alman Basın Ajansı DPA’ya hükümet çevrelerinden ulaşan bilgiye göre Almanya’daki kısmi kısıtlamanın Noel öncesine kadar uzatılmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. 

Eyaletlerin başbakanları pazartesi akşamı ise tedbirlerin başlangıçta ülke genelinde 20 Aralık’a kadar sürdürülmesi gerektiği konusunda anlaştılar. Bugün Başbakan Angela Merkel ile eyaletler arasında yapılan görüş alışverişlerinden nihai bir karar çıkması bekleniyor. 

Kısmi kısıtlama uzatılırsa, kasım ayının başından bu yana kapatılan restoranlar, eğlence ve kültür tesisleri kapalı kalmaya devam edecek. Önlemlerin genişletilmesi ile hükümet, salgının olumsuz etkilerine karşı önemli iyileştirmeler sağlamayı amaçlıyor. 

KASIM VE SONRA DA ARALIK YARDIMI

Federal hükümet, kapanmalardan etkilenen şirketleri destekleme sözü vermişti. Kasım ayı yardımı için ise yaklaşık 14 ila 15 milyar avro tutarında bir harcama planlanıyor. Uygulamanın bu hafta başlaması bekleniyor. İlk fonların şirketlere, serbest meslek sahiplerine ve sanatçılara ay sonuna kadar peşin ödeme şeklinde aktarılması hedefleniyor.

Aralık ayına yönelik yeni yardımın detayları ise belirsiz. Ancak aralık yardımının, kasım ayı yardım modeline dayandırılacağı sanılıyor. 

Şirketlerin büyük çoğunluğu, Kasım 2019’daki ortalama cironun yüzde 75’i tutarında hibe alacak. Yüzde 75’lik bir satış kaybının tekrar sağlanıp sağlanmayacağı henüz belirsiz. Çünkü aralık ayı, “catering” sektörü için cirosu yüksek bir ay. Ayrıca AB Komisyonu’nun da yeni yardımı onaylaması gerekecek. 

Federal hükümet temsilcileri, kısmi kısıtlamanın uzatılması durumunda daha fazla mali yardım sözü vermişlerdi. Gastronomi sektörü de kısmi kısıtlamanın uzatılmasının ise büyük sorunlara yol açacağını açıkladı. 

Öte yandan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Federal Birliği, kasım ayı yardımının iyileştirilmesi çağrısında bulundu. 

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT