Meriç Yurdatapan Facebook’tan çocuklara sesleniyor: Cazın kraliçesinden Türkçe masallar

Meriç Yurdatapan Facebook’tan çocuklara sesleniyor: Cazın kraliçesinden Türkçe masallar

Cazın usta ismi Meriç Yurtapan sosyal medyadan Türkçe masallarla çocuklara sesleniyor.

Ünlü müzisyen Şanar Yurdatapan’ın kızı Meriç Yurdatapan “Türkiye”yi yaşatmak ve ikinci dili daha iyi konuşabilmek için Türkçenin küçük yaşta çocuklara iyi öğretilmesi gerektiğini söylüyor.

GENÇLERE EL VERİYOR

Almanya’da çalışmalarını sürdüren albümleriyle çoktan Avrupa caz otoritelerinin gözbebeği olmayı başaran Meriç Yurdatapan Türkçe masallarla Facebook ve İnstagram hesabından yayınladığı videolarla çocuklara sesleniyor.

Müzisyenlere göre “Ortadoğu ile batı kültürlerinin buluşmasını yansıtan canlı bir müzik” yapan Meriç Yurdatapan, konser ve diğer müzik çalışmalarının yanı sıra hem Avrupa’daki gençlere eğitimle el veriyor hem de çocuklara anadillerinde masallar anlatıyor.

Cazın swingini, Latin Amerika'nın ateşli ritimlerini, vatanı Türkiye'nin nakışlarla süslü ve armonik dünyasını yan yana getiren Meriç Yurdatapan, aynı zamanda  Türkçe şarkılarla çocuklara ulaşmayı hedefliyor.

unnamed.jpg

REPERTUVARA ŞANAR YURDATAPAN İMZASI

Repertuvarı ilginç kılan önemli nokta ise bunların, Türkiye’nin önemli bestecilerinden Şanar Yurdatapan’ın torunu için Türkçeye uyarladığı şarkılar olması. Anne olduktan sonra kızının Türkçe öğrenmesi ve Türk kültürünü tanıması için elinden geleni yapmaya çalıştığını söyleyen oryantal cazın kraliçesi, Almanya’daki Türk anne ve babalara şöyle seslendi:

“Çocuklarına Türkçe çocuk şarkılarını ve masalları mutlaka öğretsinler. Eğer bilmiyorlarsa internetten arayıp, dinletebilirler. İnsanlar yazı yazılmadığı zamanlarda hikâyelerini, müzikle şarkıyla, masallarla aktardılar. Bu şekilde çok daha iyi ezberleyebiliyorlardı. Çocuklar da kafalarında daha kolay tutabiliyorlar. Yani çocuğa müzik, çizgi film ve masal kitabı ile Türkçe aşılamak mümkün.”

Öte yandan çocukluk yıllarında ilkokulda çocuk korosunda olduğunu, lise yıllarında ise Yıldırım Gürses’in yönetimindeki TRT Çocuk Korosu’nda yer aldığını belirten Meriç Yurdatapan, Türkçe çocuk şarkılarına borcunu şimdi de Almanya’da yeni kuşağa öğreterek ödemeye çalıştığını belirtiyor.

image002-1.jpg

“TÜRK CAZSEVER PEK YOK”

Çok geniş ve ünlülerle dolu bir aileden gelen Yurdatapan özellikle korona zamanında Türkiye’yi çok özlediğini de belirtiyor. Almanya serüvenine mimarlık öğrenimi için çıktığını, ancak daha sonra rotayı müziğe çevirdiğini kaydeden Yurdatapan, Almanya’daki Türk caz dinleyicisinin az olmasına karşılık her geçen gün ilginin arttığını da vurguluyor.

Türkiye’deki müzik yapımlarını eleştiren Meriç Yurdatapan, çok iyi sesler olmasına rağmen işin prodüksiyon kısmında müzisyenler yerine bilgisayarların tercih edilmesinin kaliteyi düşürdüğünü savunuyor.

Johannes Gutenberg Üniversitesi’nde caz ve popüler müzik alanında şan dersleri eğitimini tamamlayan Meriç Yurdatapan, çeşitli okullarda müzik dersleri veriyor.

+49 – RÜSSELSHEİM

HABERE YORUM KAT