Memur ve emeklisi için zam teklifi açıklandı

Memur ve emeklisi için zam teklifi açıklandı

Hükümet, 2024'ün ilk altı ayında memur ve memur emeklilerine yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9; 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 oranında artış teklif etti.

Memur ve memur emeklilerinin 2024 ve 2025 yıllarında maaş ve aylıklarına yapılacak zam oranlarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri devam ediyor.

Görüşme süreci içerisinde, Kamu İşveren Heyeti, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndaki toplantıda sendikalara zam teklifini sundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplantının açılışında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde AK Parti'nin 22. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak ifade etti.

Işıkhan, AK Parti'nin 21 yıl boyunca birçok alanda olduğu gibi kamu görevlileri sendikacılığı alanında da çalışanların örgütlenmesine yönelik yasal düzenlemeler yaparak devlet ile çalışanların aynı masada buluşmasını sağladığını belirtti.

Bu düzenlemelerin bir sonucu olarak 2010'da gerçekleştirilen referandumla toplu sözleşme hakkını kamu görevlilerine verdiklerini hatırlatan Işıkhan, toplu sözleşmenin kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarında ciddi düzeyde iyileştirmeler sağladığını vurguladı.

Işıkhan, bugüne dek 6 toplu sözleşme imzalandığını ve 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'nin de tüm tarafların karşılıklı anlayışı, nezaketi ve uzlaşısıyla kamu personeli başta olmak üzere ülkeye ve millete hayırlı sonuçlar getirecek şekilde başarıyla sonuçlandırılacağını ifade etti.

Bakan Işıkhan, 2002'den bu yana kamu çalışanlarının bütçeden aldığı payın önemli ölçüde artırıldığını belirterek, "2002'de toplam personel giderlerinin merkezi yönetim bütçesi içindeki payı yüzde 18,4 iken, 2022'de bu oran yüzde 22'ye yükseltildi. Kamu çalışanlarımızın yaşam standartları, büyüyen ve gelişen Türkiye ile paralel olarak yükseldi. 2023 Temmuz ayı itibarıyla en düşük memur maaşını 22.017 TL'ye, en düşük memur emeklisi maaşını ise 9.876 TL'ye çıkardık." şeklinde açıklamada bulundu.

Işıkhan, 2024 ve 2025 yıllarının mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinin 14. gününde belirli bir noktaya ulaşıldığını belirterek, "Toplu sözleşme görüşme masalarında taraflar olarak değil, paydaşlar olarak oturduk. Müzakereler sağlıklı bir nezaket ve sosyal diyalog içinde gerçekleştirildi. Sağlıklı, erişilebilir ve güçlü bir diyalog ortamı oluşturduk." dedi.

Görüşmeler sırasında 936 madde üzerinde çalışıldığını ve bu maddelerin tasnif edildiğini belirten Işıkhan, 967 madde üzerinde görüşmelere devam edileceğini ifade etti. Toplu sözleşme hakkının sınırları ve kapsamının Anayasa'dan gelen bir kaynak olduğunu belirten Işıkhan, toplantıların mali ve sosyal haklar üzerine devam edeceğini dile getirdi.

2023 yılında yapılan zamlara da dikkat çeken Işıkhan, enflasyon farklarını da hesaba katarak kamu görevlilerine Ocak 2024'te yüzde 25 civarında bir enflasyon farkı ödemesi yapacaklarını öngördüklerini açıkladı.

2024 yılında yaşanan depremlerin maliyetinin dikkate alındığını vurgulayan Işıkhan, 2024 ve 2025 yılları için yapılacak zamların çerçevesini paylaştı. Bu sürecin sadece mali hakları değil aynı zamanda sosyal hakları da ilgilendirdiğine vurgu yapan Işıkhan, görüşmelerin uzlaşı içinde sonuçlandırılmasını ve 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi'nin imzalanmasını temenni etti.

Işıkhan, şunları kaydetti:

"Kamu işçilerimizce imzalanan çerçeve protokol kapsamında 2024 yılında ilk 6 ay için 10, sonraki 6 ay içinde yüzde 10 artış yapacağımızı mayıs ayında imza altına almış bulunmaktayız. 6 Şubat'ta yüzyılın afetini yaşadık. Yaşadığımız depremlerin maliyetinin 104 milyar dolar gibi büyük bir tutar olduğunu da dikkate almamız gerekmektedir. Dolayısıyla 2024 yılı zam tekliflerimizin de bu çerçeve içinde değerlendirilmesini özellikle ifade etmek istiyorum.

Kamu İşveren Heyeti olarak 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9. 2025 yılı ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5 olarak teklifimizi açıklıyorum. Böylece 2024 Ocak ayında enflasyon tahminlerini dikkate aldığımızda kamu personelimize yüzde 42'yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024'ün ikinci 6 aylık dönem zammıyla birlikte kümülatif artış yüzde 54'ün üzerinde olacaktır."

"Bugünkü teklif sadece mali hakları kapsıyor"

Işıkhan, bugün verilen toplu sözleşme teklifini paydaşlarla uzlaşı içerisinde imzalamayı temenni ettiklerini ve 21 Ağustos'a kadar görüşmeleri uzlaşıyla nihayete erdirme niyetinde olduklarını söyledi.

Toplu sözleşmelerin sadece mali hakları değil aynı zamanda sosyal hakları da ilgilendiren bir görüşme süreci olduğuna dikkati çeken Işıkhan, bugünkü tekliflerinin sadece mali hakları kapsayan kısmı olduğunun altını çizdi.

Kamu çalışanları için pek çok kazanımı içeren sosyal haklar üzerinde uzlaşma sağlayacakları maddelerin de olduğunu vurgulayan Işıkhan, 1 Ağustos'tan beri görüşme sürecini yürüten yetkili sendika temsilcilerine ve bürokratlara teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT