Mehmet Ali Yalçındağ konuştu: ABD Büyükelçisi mi olacak

Mehmet Ali Yalçındağ konuştu: ABD Büyükelçisi mi olacak

Türk-Amerikan İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın ABD Büyükelçisi olacağı iddiası gündeme geldi. Yalçındağ iddialara yanıt verdi.

İki ay önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Dışişleri Bakanlığı bütçesi konuşulurken CHP milletvekili ve emekli büyükelçi Namık Tan söz aldı. Çeşitli büyükelçiliklere yapılan siyasi atamaları eleştirdi, sözü daha önce kendisinin de görev yaptığı Washington Büyükelçiliğine getirdi, ‘Sanmayın ki siyasi atama yapılmasına kategorik olarak karşıyız; örneğin Washington’a bugünkü büyükelçi Murat Mercan yerine Amerikan toplumunda büyük saygın yeri olan Muhtar Kent atansaydı desteklerdik’ dedi.

Herkes CHP adına konuşan Namık Tan’ın bu sözlerini hatırladı; çünkü onun sözünü ettiği Washington Büyükelçiliği için tam da onun tarif ettiği gibi bir isim için ‘Büyükelçi oluyor’ dedikodusu çıktı. O isim, halen Türk-Amerikan İş Konseyi’nin başkanlığını yürüten iş insanı Mehmet Ali Yalçındağ idi.

Sosyal medyada ve WhatsApp’taki arkadaş gruplarında kulaktan kulağa yayılan bu dedikoduyu ilk kimin çıkardığını bulmak ve meselenin kaynağına inmek kolay değil. Bir iddiaya göre dedikoduyu TV programcısı Rasim Ozan Kütahyalı çıkardı ama bunu doğrulama imkanı da yok. Rasim Ozan Kütahyalı daha sonra kendi çıkardığı dedikoduyu yalanlayan bir sosyal medya paylaşımı daha yaptı, ‘devletle konuştuğunu’ öne sürdü.

YALÇINDAĞ DEDİKODUYA GÜLÜYOR

Peki Yalçındağ’ın Türkiye’nin Washington Büyükelçisi olacağı dedikodusu doğru mu?

Mehmet Ali Yalçındağ 10Haber’e yaptığı açıklamada, ‘Vallahi’ dedi, ‘Benim haberim yok. Saatlerdir gazeteci arkadaşlar arayıp soruyor, hepsine aynı şeyi söylüyorum, benim böyle bir şeyden haberim yok. O yüzden artık sonunda ben de bu dedikoduyla eğlenmeye başladım, gülmem o yüzden.’

Yalçındağ’ın kendisinin de haberi olmadığına göre dedikodu doğru değil. Ama yine de bunu söylemek de o kadar kolay değil.

YALÇINDAĞ’IN ADI DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELDİ

Çünkü Mehmet Ali Yalçındağ’ın adının daha önce iki atama döneminde Washington Büyükelçiliği için geçtiği biliniyor. O dönemde Donald Trump Amerikan Başkanıydı ve Yalçındağ’ın Trump’la kişisel tanışıklığı vardı. Nitekim Trump’ın başkanlığı döneminde Mehmet Ali Yalçındağ ile Donald Trump’ın damadı Jared Kushner arasında kurulan özel iletişim kanalı oldukça etkili oldu, Türk-Amerikan ilişkilerinin o dönem yumuşamasında önemli rol oynadı.

Bu yıl sonunda ABD’de yeniden seçim var ve Donald Trump’ın bu seçimi kazanma olasılığı çok yüksek. Yani, önümüzdeki yıl 20 Ocakta Donald Trump’ı yeniden Beyaz Saray’da görme olasılığımız yabana atılır gibi değil. Bu ortamı göz önüne alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mevcut büyükelçi, eski Ak Parti milletvekili Murat Mercan yerine Yalçındağ’ı yeniden değerlendirmeye alması kimse için şaşırtıcı olmaz.

HABERE YORUM KAT