Mavi Vatan topa tutulurken Cihat Yaycı nereye kayboldu?
104 emekli amiral yayınladıkları bir bildiriyle "Kanal İstanbul'un yapılması ve Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılması endişe yaratmaktadır" demişti.
Amirallerin açıklaması iktidarı rahatsız etti. İktidar mensupları bildiride darbe iması olduğunu savundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da bildiriye sert tepki gösterenler arasında.
Bildiride darbeyi ima eden bir cümle bulunmaması dikkat çekerken, hükümetin neden böyle bir tavır aldığı merak konusu.
NEREDE BU YAYCI?
Ama bunların dışında sorulması gereken bir soru daha var.
‘FETÖMETRE' kriterleriyle Deniz Kuvvetleri'ndeki kriptoları temizleyen, Ege'de adalarımızın işgalini gündeme getiren, Akdeniz'de Mavi Vatan haritasını ortaya koyan emekli Tümamiral Cihat Yaycı bu bildiriye neden imza atmadı?
Başka bir şekilde soracak olursak;
Bildiriye imza atan komutanlarının gözaltına alınmasına neden ses çıkarmadı?
BU TAVRIN ARKASINDAKİ GERÇEK NE?
Artı49, Yaycı hakkında herkesin merak ettiği sorunun yanıtını aradı ve buldu.
Edindiğimiz bilgilere göre Yaycı, dün iktidar medyasından kendisine gelen telefonlara "Bu konuda tartışmalara girmek istemiyorum" yanıtını verdi.
Yaycı'nın böyle bir konuda sessiz kalması akıllarda soru işareti yaratıyor.
Yaptığı çıkışlarla hükümete destek olan bir konumda olan Yaycı'nın ilerde Milli Savunma Bakanlığı pozisyonuna getirilmeyi beklediği kulislerde konuşuluyor.
Yaycı'nın bu tartışmaya girmeme sebebinin bu beklenti mi olduğu merak konusu?
EN SON AKİT'E KONUŞTU
Öte yandan Yaycı tam altı gün önce hükümete desteği ve dinci kimliğiyle bilinen Yeni Akit'e Montrö Sözleşmesi hakkında yaptığı açıklamalar da hafızalarda.
Yaycı, net bir şekilde Türkiye'nin Montrö'ye bağlı kalmasını savunuyor.
Söyleşideki bir bölüm şu şekilde:
1936 yılında imzalanan Boğazlar Sözleşmesi’ni deniz hukuku bağlamında çok iyi değerlendirilmesi gerekir. Türkiye 38 yıldır güncellenmeyen Boğaz geçiş ücreti nedeniyle milyar doları kaybediyor. Türkiye Montrö’yü uygulamalı ve altın/frank üzerinden geçiş ücretlerini dolar/altın kurları üzerinden belirlemelidir. Türkiye’nin böyle bir adım atmasıyla birlikte yıllık 2.4 milyar dolar Türkiye gelir elde edecektir.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan da bugün yaptığı açıklamada Montrö Sözleşmesi'ne ilişkin şunları söylemişti:
Dönemin şartlarında önemli bir kazanımdır. Boğazlardaki gemi trafiğinin yer yer seyir trafiğini tehdit edecek olması da meselenin ayrı boyutudur. Daha iyisi için imkan bulana kadar bu sözleşmeye devam ediyoruz. Vazifem, Türkiye'nin ve milletinin hak ve menfaatleri ne gerekiyorsa onu yapmaktır. Montrö'den çıkmakla ilgili bir çalışmamız yoktur.
Artı49 Haber Merkezi