Futbolda "Mavi kart" fikri rafa kalktı

Futbolda "Mavi kart" fikri rafa kalktı

Futbolda "Mavi Kart" uygulaması, sarı ve kırmızı kart arasında bir ara ceza olarak düşünülmüştü, ancak söz konusu uygulama şimdi askıya alındı.

Profesyonel futbolda mavi kart uygulaması, Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) tarafından şimdilik askıya alındı. IFAB, İskoçya’nın Glasgow kentinde yaptığı toplantıda, bu uygulamanın daha fazla araştırılması gerektiğine karar verdi.

Mavi kart, sarı ve kırmızı kart arasında bir ara ceza olarak düşünülmüştü. Buna göre mavi kart gören oyuncu belirli bir süre için oyundan çıkarılacaktı. IFAB bu fikri tekrar gündeme getirmeden önce, genç ve amatör futbolda uygulanan deneyimleri değerlendireceğini açıkladı.

FIFA Başkanı Gianni Infantino, mavi kart uygulamasına karşı çıkan isimlerden biriydi. Infantino, toplantıdan önce yaptığı açıklamada, “Oyunu ve aynı zamanda oyunun özünü ve geleneğini korumalıyız” dedi. Liverpool’un Alman teknik direktörü Jürgen Klopp da mavi kartın futbolu olumsuz etkileyeceğini söylemişti.

BASKI ENGELLENECEK

IFAB, profesyonel futbolda diğer kural değişiklikleri için de test aşamalarına başlayacağını duyurdu. Bunlardan bazıları şunlar:

-Tartışmalı kararlarda, hakemin işaretini takiben sadece takım kaptanları hakemle konuşabilecek. Bu şekilde, hakem üzerinde baskı oluşturan sürü oluşumu engellenecek.

-Hentbol penaltılarında, topu savunmak için açık bir niyet olmadığı durumlarda, kırmızı kart yerine sarı kart verilecek. Bu, aşırı cezalandırmayı önlemek için yapılacak.

-Kalecilerin topu elinde tutma süresi sekiz saniyeye çıkarılacak. Altı saniye olan mevcut süre, kalecilerin topu daha hızlı oyuna sokmasını amaçlıyordu. Ancak bu kuralın uygulanması zor olduğu için süre uzatılacak. Sekiz saniyeyi aşan kalecilere ise, top rakip takıma verilecek.

ARTI49

HABERE YORUM KAT