Marmara Üniversitesi'nden ‘Erdoğan'ın diploması' talebine yanıt...

Marmara Üniversitesi'nden ‘Erdoğan'ın diploması' talebine yanıt...

Marmara Üniversitesi Rektörlüğü, Halkın Kurtuluş Partisi’nin (HKP) Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üniversite diploması hakkında yaptığı bilgi edinme başvurusunu reddetti.

HKP avukatları, Recep Tayyip Erdoğan’ın, üniversite ve lise diplomalarında belirsizlikler olduğu gerekçesiyle 28 Nisan 2021 tarihinde Marmara Üniversitesi Rektörlüğü’ne Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde şu soruların yanıtlanmasını talep etmişti:

1-Recep Tayyip Erdoğan 1973’te Aksaray Ticari İlimler Akademisi’ne kayıt yaptırırken Eyüp Lisesi diploması Akademi’ye gönderilmiş midir? Aksaray Akademisi sonradan Marmara Üniversitesi haline dönüştüğü için Marmara Üniversitesi’nde, Tayyip Erdoğan’a ait bir sicil dosyası mevcut mudur ve bu dosyada Eyüp Lisesi diploması var mıdır?

2-Recep Tayyip Erdoğan iddia edildiği gibi 1973 yılında 3 yıllık Akademi’ye girmişse 1976 yılında mezun olması gerekir. Ancak mezuniyet tarihi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı sitesinde yayınlandığına göre 1981’dir. Yani Recep Tayyip Erdoğan 3 yıllık okulu 7,5 yılda mı bitirmiştir?

3-Recep Tayyip Erdoğan’a ait olduğu belirtilen 1981 yılında aldığı geçici mezuniyet belgesi neden mühürsüz ve resimsizdir? Ayrıca belge üzerinde neden iki tane numara vardır?

4-İstanbul İktisadi ve Ticari Bilimler Akademisi’nden alındığı iddia edilen Mezuniyet Belgesi’nde mezuniyet yılı 1981, mezuniyet dönemi ise Şubat yazılmıştır. Akademide “Şubat” diye bir dönem var mıydı? Yoksa o dönem “Yaz ve Güz” dönemleri varken, şu anki mevcut sistemde “Bahar ve Güz” dönemleri mi vardır?

5-Tayyip Erdoğan’ın geçici mezuniyetindeki Dekan Doç. Dr. Sinan Artan’ın imzası ile diğer geçici mezuniyet belgelerindeki Dekan Doç. Dr. Sinan Artan’ın imzası neden farklıdır?

6-Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversiteden mezun olduğunun iddia edildiği 1981 tarihinde “Marmara Üniversitesi” kurulmuş mudur? Yine Recep Tayyip Erdoğan’ın mezun olduğunu beyan ettiği “İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi” hangi tarihte kurulmuştur?

7-Üniversite öğrencilerinin diploma derecesinin, okulunun kaç dönem, kaç yıl olduğunun açıkça görüldüğü belge Transkript belgesidir. Recep Tayyip Erdoğan’ın, üniversite kayıtlarına dayanan transkript (Not dökümü Çizelgesi) var mıdır?

8-Recep Tayyip Erdoğan’ın mezun olduğunu iddia ettiğiniz bölüm kaç yıllık eğitim vermektedir ve Recep Tayyip Erdoğan kurumunuzda toplam kaç yıl eğitim almıştır?

MARMARA ÜNİVERSİTESİ: KİŞİSEL VERİLER KAPSAMINDADIR

Başvuruyu değerlendiren Marmara Üniversitesi, HKP’ye yanıt verdi. Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kurt imzalı yanıtta özetle, “talebin kişisel veriler kapsamında olduğu ve reşit kişinin rızası dışında üçüncü kişilerle paylaşılamayacağı” denildi.

marmara-universitesi-erdoganin-diplomasi-yaniti.jpg

Marmara Üniversitesi’nin HKP’ye yanıtında şu ifadelere yer verildi:

“Halkın Kurtuluş Partisi vekilleri olarak üniversitemize verdiğiniz ilgi tarihli dilekçe incelenmiştir. Üniversitemize kayıtlı, ilişiği kesilmiş ve tabi olduğu müfredat programını tamamlayarak mezun olan öğrencilerimize ait bilgiler, kişisel verilerin gizliliği kapsamında olduğundan, reşit olan kişinin bilgisi, rızası ve onayı dışında yakın akrabası olsa dahi üçüncü kişilerle paylaşılmamaktadır. “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu” uyarınca ilgi tarihli dilekçede talep edilen belgeler ve bilgiler hakkında herhangi bir işlem yapılmamıştır. Bilgilerinizi rica ederim.”

HKP avukatları, Marmara Üniversitesi’nin verdiği ret kararına karşı üst başvuru yolu olarak Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na başvuruda bulunmuş ve bu başvuru da oy birliği ile “özel hayatın gizliliği” gerekçesiyle reddedilmişti. HKP avukatları, bugün Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’nun kararının Anayasaya, Uluslararası sözleşmelere, kamu düzenine, yetki, şekil, sebep, konu, maksat yönlerinden usul ve esastan aykırı olduğu nedeniyle ve “İleride telafisi imkânsız zararlara neden olacağı” gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptal talebi ile Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

“DİPLOMA NEREDE?”

Konuya ilişkin HKP MYK Üyesi Av. Pınar Akbina şunları söyledi:

Değerli Halkımız, Halkın Kurtuluş Partisi masayı devirecek asıl soru olan “Diploma Nerede?” sorusunu ısrarla sormaya devam ediyor.  Bildiğimiz gibi Cumhurbaşkanlığı makamında oturan Recep Tayyip Erdoğan’ın Noterler Birliği’nin 23 Mayıs 2019’lu kararına göre bir yüksek öğrenim diploması yok. Çünkü bu karara göre, İstanbul 15’nci Noterliğinin kâtibi Emine Seven tarafından Recep Tayyip Erdoğan’ın diplomasının aslı değil fotokopisi onaylanmıştır. Bu nedenle Emine Seven’e disiplin cezası verilmiştir. Bu kararla diploma aslı olmadan onay işlemi yaptırılarak sahte bir evraka resmiyet kazandırıldığı alenen ortaya çıkmıştır.

İşte biz bu karara da dayanarak Bilgi Edinme yasası çerçevesinde Recep Tayyip Erdoğan’ın diploması için birçok kuruma başvuruda bulunduk. Bu kurumlar arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Marmara Üniversitesi de bulunmaktadır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığımız başvuru bu konunun özel hayatın gizliliği kapsamında olduğu gerekçesiyle reddedildi. Buna karşı açtığımız davada en son Ankara 9. İdare Mahkemesi tarafından Halkın Kurtuluş Partisi’nin dava açma ehliyeti olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

Bugün yine Marmara Üniversitesi’ne yaptığımız başvuru konusunda yeni bir dava açmış bulunmaktayız. Marmara Üniversitesi de aynı gerekçeyle başvurumuzu reddetmiştir. Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na yaptığımız itiraz da aynı gerekçeyle reddedilmiştir. Biz dava dilekçemizde açıkça şunu sorduk, “Bugün 85 milyonu temsil ettiği iddia edilen Cumhurbaşkanı’nın diploması Nasıl bir kişisel veri olabilir?, Nasıl özel hayatın gizliliği kapsamında olabilir?”

Halkın Kurtuluş Partisi son üç seçime Türkiye’nin 81 ilinde 550 milletvekili ile katılmış bir partinin, Türkiye’nin en vatansever, en halksever, en doğasever partisinin nasıl dava açma ehliyeti olmaz? İşte bugün bu soruları ve birçok soruyu sorduğumuz dava dilekçemizi göndererek davamızı açmış bulunmaktayız. Yürütmenin durdurulması ve iptal talebiyle davamızı açmış bulunmaktayız. Ve şunu söylemek istiyoruz. Biz bu davaları açmaya, suç duyuruları yapmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki; AKP’giller tepeden tırnağa suça batmış bir kriminal suç örgütüdür. Eninde sonunda yargılanacaklardır.  

Artı49 Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
1 Yorum