Maria Kasırgası 2 bin 975 can aldı

Maria Kasırgası 2 bin 975 can aldı

Porto Rikolu yetkililer, 2017’de adayı vuran Maria Kasırgasının daha önce 64 olarak açıklanan bilançosunu 2 bin 975’e yükseltti. 

SAN JUAN - Geçtiğimiz yılın Eylül ayında Porto Riko’yu vuran Maria Kasırgasının bilançosu yükselmeye devam ediyor. Yetkililer Maria Kasırgasında ölenlerin sayısının 2 bin 975 olduğunu açıkladı. Bu rakam ilk açıklanan ölü sayısı olan 64’ten 50 kat daha fazla. Porto Riko Valisi Ricardo Rosello düzenlediği basın toplantısında, “Kasırgada ölenlerin sayısının 2 bin 975 olarak güncelledik” açıklamasında bulundu. Son tespit edilen rakamın da tahmin olduğunu hatırlatan Vali, bilimsel verilere dayandırarak bu sayıya ulaştıklarının altını çizdi. Valinin yaptığı açıklamayla birlikte, uzun zamandır süren hasar tespit çalışmasının doğruluğunu onaylanarak rapor tescillemiş oldu. 

Hükümet bir yıldır suçlanıyor 

Porto Riko Hükümeti son bir yılda defalarca kasırga felaketinde hayatını kaybedenlerin gerçek sayısını vermemekle suçlanıyordu. Neredeyse bir yıldır ölü sayısının tespit edilememesi ABD Kongresinin ve Porto Rikoluların, Porto Riko yönetimine baskı yapmasına sebep oluyordu. Bugüne kadar neden açıklanmadığı sorusunu yanıtlayan Vali Rosello, “Kimse kusursuz değildir, ben de hatalar yapıyorum. Tamamen hatalıyım” açıklamasını yaptı. 

Sayı neden değişiyor? 

Yetkililer kasırganın bölgede görülen son 90 yılın en büyük kasırgası olduğunu ifade etti. Birçok insan temiz suya ulaşamadığından ve basit sağlık hizmetlerinden dahi yararlanamadıklarından dolayı hayatını kaybetti. Adada elektriğin kısıtlı olmasından dolayı diyabet ve ağır enfeksiyon hastaları hayatını kaybediyor. Kasırganın ardından yetkililer ölü sayısını ilk belirlemelerde 64 olduğunu duyurmuş, ancak resmi olmayan kaynaklar 4 bin 600’den fazla olduğunu iddia etmişti. Yetkililer son raporun hükumetin yetkilendirdiği George Washington üniversitesi tarafından hazırlandığını açıkladılar. 

1 yıl boyunca elektriksiz kaldılar 

Yayınlanan raporda Porto Riko'da yoksulların kasırga sonrası hayatını kaybetmesi ihtimalinin yüzde 45 daha fazla olduğuna işaret etti. Okullar bir eğitim yılı boyunca elektriksiz çalıştı ve okul yönetimleri çocuklara yeterli eğitim verememekten şikayetçi. Bir yılın sonunda hükumet ülkenin elektrik hatlarının yüzde 90’ının tamir edildiğini duyurdu. 

Porto Riko adası, 3,3 milyon ABD vatandaşına ev sahipliği yapıyor. Ancak bu son araştırmaya göre kasırga nedeniyle nüfusun yüzde 8'i evlerini terk etti. 

HABERE YORUM KAT