'Malatya'dan Almanya'ya 43 değil 53 kişi kaçtı'

'Malatya'dan Almanya'ya 43 değil 53 kişi kaçtı'

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinin AKP'li belediyesi, çevre eğitimi için Almanya'ya 45 kişi gönderdi ancak gidenlerden sadece ikisi ülkeye geri dönerken 43 kişi ortadan kayboldu.

Belediye, 2020 yılı eylül ayında, 'Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirme Projesi' kapsamında 45 kişiyi Almanya'ya gönderdi ve 45 kişiden 43'ü geri dönmedi. 

Olayla ilgili müfettiş görevlendirilirken, konu belediye meclisinin nisan ayı toplantısında görüşülen 2020 faaliyet raporuyla ortaya çıktı. 

Karar gazetesi yazarı Yıldıray Oğur, olayın 14 ay önce gerçekleştiğini ve soruşturmanın insan kaçakçılığı etrafında cereyan ettiğini yazdı. 

Oğur, yazısında akademisyen İbrahim Gezer'le konuyu konuştuğunu ve Almanya'ya kaçanların sayısının 53 olduğunu belirtti. 

Olayın merkezinde AKP'li Bingöl'ün Servi ilçesi eski Belediye Başkanı Ali Ayrancı'nın bulunduğunu kaydeden Oğur, "Yılın bazı dönemlerinde Malatya’daki evinde ikamet eden Ayrancı, Ocak 2020’de Malatya’nın merkez ilçelerinden AK Partili Yeşilyurt Belediyesi’ne gidiyor ve önceden tanıştığı belediye başkan yardımcısına projesini açıyor. Belediyenin bu projeye ortak olmasını, gidecek heyete belediyeden de isimler eklenmesini teklif ediyor" ifadelerini kullandı ve ekledi:

"Fikir belediyeye cazip geliyor. Eski AK Partili başkan olunca da güveniyorlar. Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar da öneriyi kabul ediyor.

Belediye başkan yardımcıları, 'Zaten belediyenin bir işbirliği için Almanya’ya gitmeleri gerektiğini, yol ve konaklamayı bedavaya getirmek için bu teklifi kabul ettiklerini' söylüyorlar.

Belediye bedava bir yurt dışı gezisine tamah edip kullanıldı mı yoksa bu işlerde onların da bir dahli var mı sorularının cevabı soruşturmayla ortaya çıkacak.

Projenin sahibi Ali Ayrancı’nın belediyeye ortaklık teklif etmesinin esas nedenine gelelim.

Ayrancı, projeyi sunarken belediye yetkililerine bir şart koşuyor. 

“Proje “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" olduğu için, projeyle Almanya’ya gidecek 53 kişinin de bu konularda faaliyet yürüten bir derneğe üye olması lazım, belediyenin de bu dernekle protokol imzalaması gerekir” diyor. 

Esas amaç ise şu: Bu protokolle gezi bir resmi belediye etkinliğine dönecek ve geziye katılanlara yurt dışındaki kamu hizmetlerinde kullanılan vizesiz gri pasaport alınabilecek.

Yeşilyurt Belediyesi buna da tamam diyor. 

Başkanın talimatıyla bu kimsenin tanımadığı, isimlerini eski belediye başkanı Ayrancı’nın verdiği 53 kişinin üye yapılabileceği, konuyla alakalı bir dernek aranıyor.

İşte bu noktada dünkü haberlerde insan kaçakçılığı için kurulmuş paravan dernek gibi sunulan Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği bulunuyor. 

10 yıldır faal olan dernek okullarda motivasyon, hızlı okuma eğitimleri veren Malatya’da bilinen bir dernek. Başındaki Mehmet Sait Aytekin bir ilahiyatçı.

Onun anlatımına göre “belediyeden bir başkan yardımcısı ve basın müdürü, derneğe gitmiş, projeyi anlatmış hatta başkan prosedürü de tam bilmediği için bu 53 kişiyi bizzat kendileri derneğin defterine üye olarak kaydettirmiş.” 

Malatya yerel gazetelerine konuşan Aytekin, “Üye olanları tanımıyorum. Ben AK Parti’ye güvendim, inançlı insanlar yanlış yapmazlar” dedim diye tanıdık bir argümanla kendini savunuyor.

53 kişinin derneğe üye yapılmasından sonra Yeşilyurt Belediyesi, Yeşilyurt Kaymakamlığı üzerinden Malatya Valiliği’ne 53 kişinin GBT’lerinin soruşturulması için yazı yazmış. 

Malatya Valiliği de yine resmi yazıyla Malatya Emniyet Müdürlüğü’nden bu 53 kişinin GBT’lerinin sorgulanmasını istemiş.

Bütün bunlar bu 53 kişiye yurt dışı çıkışta gri pasaport alabilmek için yapılıyor.

Ve GBT’lerin sonucu “temiz” çıkmış. Herhangi bir adli kayıtları bulunamamış.

Bu önemli çünkü dün herkesin aklına ilk gelen bu 53 kişinin yurt dışı çıkış yasağı ya da pasaport tahdidi olduğu için bu yaratıcı yola başvurdukları oldu. 

Bir başka muamma da bu 53 kişinin kim ve nereli olduğu? 

Yine devletin cevabını bildiği bu sorunun da cevabı şimdilik meçhul. Kimsenin bir fikri yok. 

Haberlerde çıktığı gibi bunlar Malatyalı değiller. 

En azından Malatya’da tanınan, bu geziye katıldıkları bilinen 53 kişi değiller.

Neredeyse aynı taktik.

Uydurma çevre projeleri, şirketler, dernekler üzerinden oyuna getirilen ilk belediye de Yeşilyurt Belediyesi değil.

Çok sayıda küçük ilçe ve belde belediyesinin aynı yöntemle insan kaçakçılığı için kullanıldığı anlaşılıyor."

 

HABERE YORUM KAT