Macron: Ben de bir Sarı Yelekliyim

Macron: Ben de bir Sarı Yelekliyim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sarı Yelekliler hareketi daha iyi bir maaş anlamı içeriyorsa kendisinin de bir Sarı Yelekli olduğunu söyledi.

PARİS - Fransa’da Sarı Yeleklilerin hükümetin ekonomik politikalarına yönelik protestoları 2 aydan uzun süredir devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Fransız medyasına verdiği röportajda, Fransız hükümetinin politikalarına karşı bir protesto olarak ortaya çıkan ekonomik adaletsizliğe karşı halk hareketi ile uyum sağlama çabasında olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Macron röportajda, "Eğer Sarı Yelekli olmak daha az milletvekili istemek ve daha iyi para kazanmak için çalışmak anlamına gelirse, ben de bir Sarı Ylekliyim" dedi. 

"Liderleri olmayan sosyal ve politik bir hareket"

Macron, Sarı Yeleklileri sabit bir iddiaları ve liderleri olmayan sosyal ve politik bir hareket olarak tanımladı. Sarı Yelekliler'in kuruluşundan bu yana mutasyona uğradıklarını belirten Macron, kurumların imhasını isteyen 40 bin ila 50 bin militanın aralarına sızdığını söyledi. 

"Referandum olasılığına açığım" 

Macron, Sarı Yelek’in talep ettiği, Fransızların hükümet politikası önerilerini incelemesine izin vermek için halkın oy kullanması öngören 'Vatandaş Girişimi Referandumu'ndan (RIC) da bahsetti. Cumhurbaşkanı Macron, referandum olasılığına açık olduğunu, ancak aynı zamanda halk oylaması için meclis kararlarını geçersiz kılmayı istemediğini belirtti. 

Gösterilerde maske takmak yasaklandı 

Fransa Ulusal Meclisi, protesto gösterilerinde maske takılmasını ve belli kişilerin mitinglere katılmalarını yasaklayan yasayı dün onayladı. Yasaya göre maske takana 1 yıl hapis cezası ve 15 bin euro para cezası verilecek. Onaylanan yasayla gerekçesi olmadan yüze maske takılması ya da yüzün başka bir şey ile örtülmesinin yanında özellikle belirlenen kişilerin gösteri yapması da yasaklanabilecek. Önceden hakimler bir davada böyle bir karar 

HABERE YORUM KAT