Lüksemburg toplu taşımayı ücretsiz yapıyor

Lüksemburg toplu taşımayı ücretsiz yapıyor

Lüksemburg'da trafiği ve hava kirliliğini önlemek amacıyla, önümüzdeki yıldan itibaren, komşu ülkelere yapılan seyahatler de dahil olmak üzere, hiçbir toplu taşıma hizmetinden ücret alınmayacak.

LÜKSEMBURG - Lüksemburg toplu taşımayı tümüyle ücretsiz yapan ilk ülke oluyor. Trafiği ve hava kirliliğini önlemek amacıyla, önümüzdeki yıldan itibaren, komşu ülkelere yapılan seyahatler de dahil olmak üzere, hiçbir toplu taşıma hizmetinden ücret alınmayacak.

Sadece birinci sınıf biletler paralı olacak

Avrupa'nın kalbindeki bu küçük ülkede, 1 Mart 2020 tarihinden itibaren tüm otobüs, tren ve tramvay seferleri ücretsiz olacak. Lüksemburglular, sadece trenlerde birinci sınıf bölümde yolculuk etmek istemeleri halinde ücret ödeyecekler. Ücretsiz ulaşımın önemli bir toplumsal ölçüt olduğunu kaydeden bakanlık yetkilileri, hükümetin bu amaçla 2020 yılına kadar 2,5 milyar avro kaynak ayıracağını dile getirdiler.

Bedava bilet uygulamasından sadece Lüksemburglular değil, komşu ülkelerden çalışmak üzere ülkeye günü birlik gidip gelen yaklaşık 200 bin kişinin de yararlanacağı kaydedildi.

Trafiğin ve kirliliğin ortadan kaldırılması amaçlanıyor

Araştırmalara göre Lüksemburglular, yılda ortalama 33 saati trafikte bekleyerek geçiriyorlar. Ücretsiz toplu taşıma hizmetinin insanları araba yerine tren, otobüs ve tramvaylarla seyahat etmeye teşvik etmesi ve böylelikle hem trafik sıkışıklığının hem de hava kirliliğinin ortadan kaldırılması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT