Lobicilerin etkisi mi? Avrupa Konseyi’nden Almanya’ya yolsuzluk uyarısı

Lobicilerin etkisi mi? Avrupa Konseyi’nden Almanya’ya yolsuzluk uyarısı

Lobicilerin federal Alman hükümetinin siyaseti üzerinde ne kadar etkisi var? Üst düzey politikacıların hangi çıkar çatışmaları var? Almanya’nın yolsuzlukla daha sert mücadele etmesini isteyen uzmanlara göre bu konuda şeffaflık yok.

Federal Almanya’nın yolsuzlukla mücadelede daha sert önlemler alması gerektiğini bildiren  Avrupa Konseyi’nin Uzmanlar Kurulu, bakanların ve devlet müsteşarlarının, özel çıkarları ile makamları arasındaki ilişki için daha açık kurallara ihtiyaç duyulduğunu bildirdi. 

Konuya ilişkin yayınlanan bir rapora göre, lobicilerin federal hükümetin gündeminde ne derece etkisi olduğu konusu yeterince şeffaf değil. Bu konuda, örneğin üst düzey politikacıların kimlerle hangi konuları konuştuklarının açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Eski üst düzey siyasetçilerin bugün ekonomi dünyasında yüksek mevkilerde bulunduğuna dikkat çekilirken, bu eski siyasetçilerin kısmen lobicilikle uğraştığı da vurgulandı. 

Nisan 2022’nin sonunda Almanya, mevcut rapordaki bağlayıcı tavsiyeleri uygulamada ne kadar ileride olduğunu Avrupa Konseyi’ne bildirecek. Yolsuzluğu önlemek için, Avrupa Konseyi Grubu aynı zamanda yüksek siyasi makamlarda bulunan kişiler için bir davranış kuralları listesi de öneriyor.

+49 – STRASBOURG

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT