Lindner'den korkutan açıklama: 434 milyon Euro değerinde 8.6 milyon sahte marka ürün

Lindner'den korkutan açıklama: 434 milyon Euro değerinde 8.6 milyon sahte marka ürün

Almanya Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, gümrüklerin 2022 yılındaki performansını paylaştı.

Buna göre, geçen yıl gümrüklerde 434 milyon Euro değerinde 8.6 milyon sahte marka ürün ve 29 ton uyuşturucu ele geçirildi. Bu ürünlerin büyük bir kısmı (%78) Asya ülkelerinden Almanya'ya sokulmuştu.

Söz konusu sahte ürünler arasında lüks markalara ait kol saatleri, kıyafetler ve mücevherler gibi yüksek fiyatlı ürünler bulunuyordu. Lindner'in açıkladığı rapora göre, 346 bin sahte marka kıyafet tespit edilirken, geçtiğimiz yıl düzenlenen Dünya Kupası döneminde ise 65 bin sahte forma imha edildi. Uyuşturucu kaçakçılığı da gümrüklerde sıkça karşılaşılan suçlardan biriydi. 2022 yılında yaklaşık 14.5 ton kokain ele geçirildi. Bu miktar, bir önceki yıla göre 7 ton daha az olmakla birlikte, 2020 yılından beş ton daha fazlaydı. Ayrıca gümrük memurları, önceki yıllara göre 1000 kilogram daha fazla marihuana (toplamda yaklaşık 8,400 kilogram) ele geçirdi. Diğer uyuşturucu maddeleriyle birlikte toplam ele geçirilen uyuşturucu miktarı ise yaklaşık 29 tondu.

Rapora göre, gümrüklerde ayrıca 142 milyon kaçak sigara bulundu. 2021 yılında ise 105 milyon kaçak sigara ele geçirildi. Yetkililer ayrıca, önceki yıllara göre daha fazla sayıda savaş silahı (52 adet) ele geçirdi. Yasa dışı mühimmat hacmi de önemli ölçüde arttı ve yaklaşık 579 bin adet mermi ele geçirildi. Bir önceki yılda 137 bin adet mermi ve 2020 yılında ise sadece 32 bin adet mermi ele geçirilmişti. Almanya'ya giren ürünlerin büyük bir kısmı Hamburg Limanı üzerinden geçmektedir. Gümrük yetkilileri burada konteynerleri X-ışını teknolojisiyle kontrol etmektedir. Gümrük memurları ithalat ve ihracat işlemlerinin çoğunu dijital ortamda gerçekleştirirken, şüpheli durumlarda yetkililer malları daha ayrıntılı olarak incelemektedir.

AB üyesi olmayan ülkelerden gelen posta veya kurye gönderileri gümrük kontrollerinden geçirilmekte. Gümrük vergisi veya harç ödemesi, malın türü ve değerine bağlı olarak belirlenmekte. 2022 yılında gümrükler 163 milyar Euro vergi tahsil etti. Ciro vergisi geliri yaklaşık 87 milyar Euro ile en büyük gelir kalemlerinden birini oluşturdu. Ayrıca marka ürünler, tütün, alkol, kahve, bira, enerji, elektrik ve motorlu taşıt vergileri gibi özel tüketim vergileri de toplam gelirde önemli bir paya sahipti.

Maliye Bakanı Christian Lindner, 2022 yılı bilançosunu sunarken gümrük personelini takdir etti. Lindner, "48 bin gümrük memuru, her gün toplumumuz için önemli bir görev yapmakta ve olağanüstü bir çalışma sergilemektedir" dedi. Lindner, gümrüklerin ekonominin önemli bir parçası olduğunu ve tedarik zincirlerinin işleyişini sağladığını vurgulayarak, Rusya'ya yönelik yaptırımlarda da gümrüklerin önemine dikkat çekti. Lindner, "Alman hükümeti, mevcut yaptırımların etkili bir şekilde uygulanmasını sağlamak için Avrupa ve uluslararası düzeyde çalışmalarını sürdürmektedir" şeklinde konuştu.

Fotoğraf: ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - Flickr (CC BY-NC 2.0)

HABERE YORUM KAT