Leipzig Kitap Ödülü Dinçer Güçyeter’e...

Leipzig Kitap Ödülü Dinçer Güçyeter’e...

Dinçer Güçyeter’in ‘Unser Deutschland Maerchen‘ (Bizim Almanya Masalımız) adlı romanı kurgu dalında ödüle layık bulundu.

Bilenler bilir… Almanya’da her yıl iki büyük geleneksel kitap fuarı açılır. Frankfurt ve Leipzig fuarları… Sonbaharda 18-22 Ekim arası açılacak 75. Frankfurt Uluslararası Kitap Fuarı daha çok ticaridir. Kitapdışı, kitapla ilintili herşey sergilenir. Yayın hakları alınıp satılır. Ticari bağlantılar kurulur. Ama baharda açılan Leipzig Fuarı ise edebiyat ağırlıklıdır. Bu yıl 27 Nisan’da açılıp 30 Nisan’a kadar sürecek fuarda kitap konuşulur. Bu fuarın geçmişi 17. Yüzyıla kadar gider.

* * * *

Leipzig Kitap Fuarı’nda 2005’ten beri her yıl verilen kitap ödülü de özel bir ödüldür. Çünkü kurgu, kurgu dışı/deneme ve çeviri olmak üzere üç kategorisi ile çağdaş edebiyatı tüm çeşitliliğiyle öne çıkarır. Toplam 60.000 Euro'luk ödül için bu yıl 161 yayınevinden 465 eser başvurmuş. Kasım ayından beri eserleri inceleyen yedi kişilik jüri, ödül için her dalda belirlediği eserleri akşamüstü açıklandı.

* * * *

Bu yıl kurgu dalında Dinçer Güçyeter’in ‘Unser Deutschland Maerchen‘ (Bizim Almanya Masalımız) adlı romanı ödüle layık bulundu. 1979’da Almanya’nın Nettetal kentinde doğan Dinçer, 1965 yılında Almanya'ya misafir işçi olarak gelen Türk bir anne babanın oğlu… Aile ve göç üzerine bir roman, bütün bir misafir işçi kuşağının portresi ve aynı zamanda kendi annesinin de portresi. Romanda ayrıca aileye ait fotoğraflar da mevcut.

* * * *

Roman kızgın bir hesaplaşma veya duygusal bir aile hikayesi mi? Eleştirmenlere göre, Dinçer tüm beklentilerin altından kalkıyor ve her açıdan sıra dışı bir roman sunuyor. Bu yüzden roman için tüm renklerde parıldayan anılar deniyor. 1961'den itibaren Türkiye'den gelenlerin zorlu yaşamlarını anlatan bir edebiyat geleneği var, ama bu roman daha farklı. Önde gelen edebiyat eleştirmenlerinden Denis Scheck roman için ‚‘Sizi bir yıldırım gibi çarpan ve size farklı bir dünya görüşü bırakan bir kitap. Kesinlikle okunması için tavsiye’ diyor…

* * * *

‘Bizim Almanya Masalımız‘ Dinçer’in ilk romanı. Ama o aynı zamanda bir şair. Hatta 2022 Mayıs ayında Prensim, ‚‘Mein Prinz, ich bin das Ghetto‘ (Prensim, Ben Getto'yum) adlı eseriyle Peter Huchel Ödülü'nü aldı. Almanca şiir dalında verilen ödül bir önceki yılın seçkin bir şiirine veriliyor. 1984’ten beri verilen ödülün amacı Almanca yazan şairlerin eserlerini onurlandırmak. Dinçer, bu ödülü kazanan ilk yabancı kökenli şair… Dinçer, şimdi ikinci büyük ödüle de layık bulundu. Büyük başarı.  

 

Halit Çelikbudak yazdı...

HABERE YORUM KAT