Lauterbach'ın 'bakım reformu' açıklaması Bundestag'da tartışma yarattı

Lauterbach'ın 'bakım reformu' açıklaması Bundestag'da tartışma yarattı

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın yeni bakım reformu açıklaması üzerine birçok eleştiri geldi.

Almanya'da Federal Meclis üyeleri, uzun süredir beklenen bakım reformunun yasalaşması konusunda hemfikirler. Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, uzun vadeli bakım sigortasının daha fazla finansa ihtiyacı olduğunu belirtti ve bunun için 6.6 milyar Euro tahsis edeceklerini açıkladı. Bu fonun yaklaşık dört milyar Euro'su, mevcut ve yeni bakım hizmetleri için ayrılacak. Örneğin, bakıma muhtaç insanlar için daha fazla bakım ödeneği verilecek. SPD'li siyasetçi, "Bakım ödeneği yüzde beş artacak ve bu, 2.5 milyon kişi için yılda ortalama 270 Euro daha fazla ödeme anlamına geliyor" dedi.

Ancak bu artış, eleştirilere maruz kaldı. Yüzde beşlik artışın yetersiz olduğunu düşünenler oldu. CSU Milletvekili Erich Irlstorfer, yüksek enflasyon ve enerji fiyatlarının bakım maliyetlerini artıracağına dikkat çekerek, "2024 yılında yürürlüğe girecek yüzde beşlik artış bile bu yılki artışı karşılamıyor" dedi. Yeşiller'in genel başkan yardımcısı Marie Klein-Schmeink, evde bakımın ihmal edildiğini ve yaklaşık yüzde 80'i akrabaları tarafından bakılan bakıma muhtaç insanlara daha fazla destek verilmesi gerektiğini belirtti. Ancak Milletvekili Ateş Gürpınar, pek çok kişinin ve ailenin maddi olarak sınırda olduğunu ve bakım masrafları nedeniyle bir anda yoksullaştıklarını söyledi.

Bakım reformu yasasında yer alan bir diğer eleştirilen madde de, her bireyin gelecekte bakım fonuna daha fazla ödeme yapması gerektiği. Temmuz ayından itibaren, bakım katkı payı yüzde 0,35 oranında artacak ve çocuksuz insanlar için daha da fazla artış bekleniyor. Ancak AfD'den Martin Sichert, yüksek bakım katkı paylarına tepki gösterdi ve "geçen yıl reel ücretler yüzde dört düştüğü bu zor zamanlarda, vatandaşların yükünü hafifletmeliyiz, onlara yük eklemek değil" dedi. FDP Milletvekili Nicole Westig, daha yüksek katkıların çözüm olamayacağını belirtti ve vatandaşlık sigortası için yenilenen tüm talepleri veya katkı değerlendirme tavanındaki değişiklikleri reddettiklerini söyledi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT