Lauterbach tartışmalı hastane reformunundan geri adım atmıyor

Lauterbach tartışmalı hastane reformunundan geri adım atmıyor

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, tartışmalı hastane reformunun temelleri konusunda federal eyaletlerle yaza kadar anlaşmayı umuyor.

Salı günü, SPD'li bir siyasetçi, eyalet temsilcileriyle gizli bir kamingespräch'te bir araya gelerek şu anda farklı olan görüşleri tartışmayı planlıyor. Bir bakanlık sözcüsü Cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Yaza kadar mutabakat sağlanacak hususlarda takvimimize bağlı kalıyoruz" dedi. Federal eyalet çalışma grubu ise çalışmalarına devam ediyor.

Reform ile Almanya'daki hastanelerin finansmanı ve yapısı yeniden düzenlenerek aynı zamanda kalite iyileştirilmeyi planlıyor. Planlananlar arasında hastanelerin daha fazla uzmanlaşması yer alıyor. Temelde, tedavi vakaları için pausal ödemelerle vergilendirme sistemi değiştirilerek hastanelerin ekonomik baskıdan kurtarılması hedefleniyor. Aynı zamanda, klinik ağı üç sağlık hizmeti seviyesine sınıflandırılması da düşünülüyor. Yerel temel sağlık hizmetinden, ek hizmetlerin sunulduğu ikinci bir seviyeye ve üniversite hastaneleri gibi maksimum sağlık hizmeti sunan merkezler dahil.

Devlet onayı gerekli

Reform, hastane planlaması ve hastanelerdeki yatırımlar için sorumlu olan eyaletlerin onayını gerektiriyor. Eyaletler, hastanelerin kapanması endişesini taşımakta ve reformun kırsal alanlardaki insanlar için daha uzun seyahat sürelerine neden olabileceğinden endişe ediyor.

"The Pioneer" gazetesinin bilgilerine göre, Lauterbach, hastanelerin finansmanını 2025 yılı başında yeniden düzenlemeyi planlanıyor. Buna göre, belirli hastane hizmetlerinin sağlanması için ödemeler önceden yapılmaya başlanacakt ancak diğer hizmetler hala vaka başına ödemelerle hesaplanmaya devam edilecek.

HABERE YORUM KAT