Lauterbach 'bakım reformunu' açıkladı: Neler değişecek ?

Lauterbach 'bakım reformunu' açıkladı: Neler değişecek ?

Federal Kabine, Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach'ın yeni bakım reformunu onayladı. Bir sonraki adımda Federal Meclis'ten geçerse, bakım katkıları Temmuz'dan itibaren artacak.

Almanya Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), eleştirilere karşı çarşamba günü bakım reformu planları hakkında açıklamada bulundu.

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach tarafından hazırlanan yasa tasarısı uzun süreli bakım katkı paylarının artırılmasını buna karşılık yardımlarda iyileştirmeler yapılmasını öngörüyor. Evde ve evde bakıma muhtaç olanlar da 2024'ün başında mali iyileştirmeler alması planlanıyor.

Kabine çarşamba günü ilgili bir yasa tasarısını kabul etti. Bakanlıklar arasındaki önceki koordinasyon beklenenden uzun sürdü. Lauterbach, Maliye Bakanlığı'nın baskısı altında yasayı yeniden uyarlamak zorunda kaldı. Uzun vadeli bakım sigortasına mali açıdan aşırı yük bindirmemek için, yardımlardaki iyileştirmeler başlangıçta planlanandan önemli ölçüde daha düşük.

Lauterbach, belediyelerdeki pilot projeler ve aile, bakım ve çalışma uyumluluğu dahil olmak üzere çeşitli finansman programlarından vazgeçiyor. Genel olarak, bu, bakım sigortası fonlarının ek harcamalarını üçten iki milyar euroya düşürecek.

Tasarıya göre bakım sigortasına ödenen genel katkı payı 1 Temmuz’dan itibaren 0.35 ila 0.6 puan artırılacak. Şu anda bu oran çocuk sahibi olanlar için yüzde 3.05 iken, çocuksuz kişiler için ise yüzde 3.4 oranında. İki ya da daha fazla çocuklu aileler için bir rahatlama söz konusu olacak. 

Daha yüksek bakım ödeneği

Taslağa göre 1 Ocak 2024’te ayni yardımlarda olduğu gibi bakım parası da yüzde 5 oranında artırılacak. Bakım parası, bakıma muhtaç kişilerin yurtlar yerine evlerinde yaşamaları halinde destek olarak ödeniyor. Serbestçe kullanılabiliyor ve yaşlı veya hastanın bakım seviyesine bağlı olarak aylık 316 ila 901 Euro arasında değişiyor.

Huzurevleri için düzenleme

Huzurevinde kalanlar için katkı ödemeleri yıllardır artıyor ayrıca 2022'de uygulamaya konulan ve bakım süresiyle birlikte artan yardım ek ücretleri de var. Kanun taslağına göre 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren zam yapılacak.

Buna göre, yurtta bakım için katkı payı ilk yılda yüzde 5’ten 15’e, ikinci yılda yüzde 2’den 30’a, üçüncü yılda yüzde 45’ten 50’ye ve dördüncü yıldan itibaren yüzde 70’ten 75’e azaltılacak.

Federal Anayasa Mahkemesi daha önce aldığı bir kararda, gelecekte, çocuk sahibi olup olmama durumuna göre de primlerde daha büyük bir ayrım yapılması gerektiğini söylenmişti Bu karardan en çok iki ya da daha fazla çocuklu büyük aileler yararlanacak. Mahkemenin aldığı karar, 1 Temmuz’da genel katkı payında yapılacak artışla birleştirilecek. Çocuksuz olanlar için katkı payı yüzde 4’e ve bir çocuklu üyeler için yüzde 3.4’e yükselecek.

Artı49

 

HABERE YORUM KAT