Küresel ısınmada yeni rekor: 2024, kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda

Küresel ısınmada yeni rekor: 2024, kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda
2024 yılı, 1,5 derece sınırını aşarak kaydedilen en sıcak yıl olmaya aday. Avrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus, sıcaklık artışı ve iklim krizi nedenlerini açıkladı.

Avrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi Copernicus’un verilerine göre, 2024 yılı, kayıtlara geçen en sıcak yıl olmaya aday. Bu yıl, sanayi öncesi döneme kıyasla 1,5 dereceyi aşan bir sıcaklık artışının yaşandığı ilk yıl olabilir.

Kasım ayı küresel ısınmada öne çıktı

2024 yılı özellikle Kasım ayında dikkat çekici sıcaklık artışlarıyla gündeme geldi. Küresel yüzey sıcaklığı ortalama 14,1 derece Celsius olarak ölçüldü ve bu ay, dünyanın ikinci en sıcak Kasım ayı olarak kayıtlara geçti. Ancak Avrupa'da ortalama sıcaklık 5,14 derece ile, en sıcak on Kasım ayı arasına giremedi.

Yağışlarda dengesizlikler

Copernicus, Kasım 2024’te dünya genelindeki yağış miktarlarına da dikkat çekti. Batı ve Orta Avrupa’da yağışlar yetersiz kalırken, bazı bölgelerde kuraklık yaşandı. Buna karşılık, İzlanda, Birleşik Krallık, Yunanistan, Doğu İspanya ve Doğu Avrupa’nın birçok bölgesinde aşırı yağışlar görüldü.

Arktik deniz buzunun Kasım 2024’teki ortalama genişliği, kayıtlardaki üçüncü en düşük seviyesine gerileyerek, ortalamanın %9 altında kaldı. Antarktika’da ise deniz buzlarının genişliği, kaydedilen en düşük Kasım ayı seviyesine inerek ortalamanın %10 altında gerçekleşti.

İklim krizi nedenleri: İnsan kaynaklı etkiler

Artan sıcaklıkların başlıca nedeni, insan kaynaklı sera gazları olarak belirtiliyor. Bunun yanında, güneş aktivitesindeki artış, El Niño hava olayı, volkanik faaliyetler ve okyanuslar üzerindeki ince tozlar gibi faktörler de sıcaklık artışına katkıda bulunuyor. Ayrıca, düşük irtifadaki bulutların azalması, doğal serinletici etkileri sınırlıyor.