Koronavirüs kısıtlamları için Merkel’den yeni hamle

Koronavirüs kısıtlamları için Merkel’den yeni hamle

Almanya’da Kovid-19 kısıtlamalarında eyaletlerin çoğunun farklı uygulamalarda ısrar etmeleri üzerine Başbakan Angela Merkel’in Salgından Koruma Yasası’nda değişiklik yapılması için temaslarını hızlandırdığı ileri sürüldü

Aylardır belirli bir süre için ülke genelinde tam kapanmayı savunan Merkel’in bu önerisine gereken desteği bulamaması nedeniyle yasada değişiklik yapılarak, bu gibi durumlarda ‘tek elden karar’ verilmesini planladığı belirtildi. Almanya’da yayınlanan günlük gazetelerden Bild, hükümetin büyük kanadını oluşturan Hristiyan Demokrat/Hristiyan Sosyal Birlik Partili (CDU/CSU) bazı parlamenterlerin Federal Meclis Grubu’nun da desteğiyle Salgından Koruma Yasası’nda değişiklik için kendi aralarında değerlendirmede bulunduklarına yer verdi. Yasada yapılacak değişikle pandemi gibi tehlikeli durumlarda kararların eyalet hükümetleri yerine bir kararname ile tek elden federal hükümet tarafından verilmesinin planlandığı da kaydedildi.

MERKEL’E DESTEK
Başbakan Angela Merkel’in değişiklik planlarına ilk destek CDU Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi Norbert Röttgen’den geldi. CDU genel başkanlığına da soyunan ancak başarılı olamayan Norbert Röttgen ile parti arkadaşı Yvonne Magwas, Meclis grubundaki bazı milletvekillerine mail göndererek Salgından Koruma Yasası’nda değişiklik yapılması için detsek istediler. Başbakan Angela Merkel ile eyalet başbakanlarının yaptıkları toplantılarda alınan kararları uygulama yetkisinin eyaletlerin elinde olduğuna dikkat çekilen mailde özel dönemlerde ve durumlarda kararların tek elden verilmesinin daha etkili olacağı görüşünü savundular.

KAYNAK: HÜRRİYET-AHMET KÜLAHÇI

HABERE YORUM KAT