Korona yolsuzluğu iddiaları vardı: Erdoğan‘ın cami baskını yorumu Alman basınında

Korona yolsuzluğu iddiaları vardı: Erdoğan‘ın cami baskını yorumu Alman basınında

Berlin’in en eski camilerinden Mevlana Camii’ne yapılan baskının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın operasyonu “ırkçı” ve “İslamofobik” olarak nitelemesi Alman basınına yansıdı.

Alman Basın Ajansı DPA’ya göre söz konusu camiye yönelik polis baskınının korona yardımlarına ilişkin yolsuzlukla ilgili bir operasyon olduğu, ancak Ankara açısından caminin “İslamofobik amaçla” arandığına işaret edildi.

ERDOĞAN’IN TWEET’İ ALMAN BASININDA

DPA’nın haberinde Erdoğan’ın Twitter’da paylaştığı şu mesajına da yer verildi:

“Berlin’deki Mevlana Camii’nde sabah namazı saatinde gerçekleştirilen, Avrupa’yı Orta Çağ karanlığına her geçen gün biraz daha yaklaştıran ırkçılık ve İslam düşmanlığından beslendiği apaçık ortada olan, inanç hürriyetini tümden yok sayan polis operasyonunu şiddetle kınıyorum.“

AKP’nin cumartesi günü Kayseri’de düzenlediği bir kongrede Erdoğan, “İslamofobi hastalığı” nedeniyle tüm Avrupa’nın patlayacağını söyledi. Berlin’deki camiye düzenlenen polis baskınının yanı sıra, Fransız devlet başkanı Emmanuel Macron'un radikal İslamcılığa karşı mücadelede aldığı önlemleri, Avrupa’da büyüyen İslamofobik duruma örnek olarak gösterdi.

Fransa'da öğretmen Samuel Paty, bir hafta önce Rus-Çeçen kökenli 18 yaşındaki bir genç tarafından öldürüldü ve sonra başı kesildi. Paty, sınıfta Hz. Muhammed'in karikatürlerini göstermişti. Buna karşılık Macron da radikal İslamcılığa karşı uzun bir mücadele başlattı.

150 POLİS ŞİRKETLERE VE CAMİYE BASKIN DÜZENLEDİ

Çarşamba günü gerçekleşen eş zamanlı operasyonlarda yaklaşık 150 polis memuru, korona yardımlarında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Almanya'nın başkentindeki çok sayıda şirketi ve bir camiyi aradı. 7 bin avro nakit, veri depolama cihazı, bilgisayarlar ve dosyalara el koydu.

İDDİA: CAMİ HESABINA KORONA YARDIMI AKTARILMIŞ

Savcılık baskının üç şüpheliye 45 bin avroluk kısmının ödendiği 70 bin avronun üzerindeki yardımla ilgili olduğunu bildirdi. Paranın bir kısmının cami hesabına aktarıldığı iddia ediliyor.

Erdoğan, Türkiye’nin tüm dünyada her türlü ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslamofobiye karşı savaşmaya devam edeceğini vurguladı. Dışişleri Bakanlığı daha önce baskını Almanya'daki “Müslüman topluluğa yönelik önyargılı, ayrımcı ve orantısız muamelenin bir başka örneği” olarak tanımlamıştı. Bakanlık perşembe günü yaptığı açıklamada, “Alman makamları Müslümanların Almanya’nın ayrılmaz bir parçası oldukları gerçeğini anlamalı ve dışlanma ve marjinalleşmeye son vermelidir” sözlerine yer vermişti.

SENATO VE İBB’YE ELEŞTİRİ

Korona yardımlarıyla ilgili yolsuzluk  sadece Berlin’deki bir camiyle sınırlı bir sorun değil. Senato ve Investitionsbank Berlin (IBB), yardımları çok hızlı ve yeterince denetim yapmadan ödedikleri için eleştiri oklarının hedefine oturmuştu.  IBB ve Finans Senatörü Matthias Kollatz ise suçlamaları reddetti.

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

 

HABERE YORUM KAT