Korona günlerinde grev mi? Almanya’da kamu çalışanları toplu sözleşme görüşmelerinden umutsuz

Korona günlerinde grev mi? Almanya’da kamu çalışanları toplu sözleşme görüşmelerinden umutsuz

Almanya’da kamu hizmetlerinde çalışanlar sokağa çıkıyor. Birleşik Hizmetliler Sendikası Verdi toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden sonuç alınamadığını, yüzde 4,8 ücret zammı talebinin havada kaldığını açıkladı.

Federal Almanya’da kamu çalışanları uyarı grevleri başlatacak.  Verdi sendikasından yapılan açıklamaya göre uyarı grevlerinin hangi kentlerde ve hangi sektörlerde gerçekleşeceği ise hafta başında belli olacak.

Çocukları kreşe giden ebeveynleri de uyarı grevlerine karşı hazırlıklı olmaya çağıran sendika, grevler çerçevesinde  anaokulu öğretmenlerinin işlerini en fazla bir iki gün bırakacaklarını duyurdu.

Verdi Sendikası Genel Başkanı Frank Werneke konuya ilişkin yaptığı açıklamada toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin iki turunda da kamu alanındaki işverenin set çektiğine işaret ederek görüşmelerde, çalışanlara yönelik  saygı veya takdir emaresi bulunmadığını da söyledi. Sendikacı Werneke, “Bu da uyarı grevlerinin kaçınılmaz olduğu anlamına gelir” dedi. 

Müzakere taraflarının  kilit noktalarda uzlaşından hala çok uzakta olduğunu söyleyen Werneke, doğu ve batı eyaletlerinde çalışma saatlerinin uyumlanması taleplerinin 2025 yılına kadar ertelenmesini ise “skandal” olarak niteledi. Verdi şefi, belediyelerin yeni toplu iş sözleşmelerinin 2023 yılına kadar ötelenmesine de karşı çıktıklarını ve süre olarak “bir yıl”  önerisinde bulunduklarını kaydetti. 

Alman Memurlar Birliği (DBB) Başkanı Ulrich Silberbach, kreşlerde ve bakım tesislerinin de “uyarı grevlerinin dışında kalmayacağını” doğruladı. 

Sendikalar yüzde 4.8 ücret zammı talep ediyor, çalışanlara ayda en az 150 avro daha fazla ücret garantisi istiyor. Hükümet ve belediyelerle 2,3 milyon çalışan için toplu iş sözleşmesi görüşmeleri  yapılıyor. Üçüncü tur müzakereler 22 ve 23 Ekim’de gerçekleşecek.

+49 - POTSDAM

FOTO: Fabian Sommer / DPA

HABERE YORUM KAT