Korona gölgesinde ders yılı: 11 milyon öğrenci sınıflara geri döndü, öğretmenler endişeli

Korona gölgesinde ders yılı: 11 milyon öğrenci sınıflara geri döndü, öğretmenler endişeli

Almanya’da yeni eğitim ve öğretim yılı dolayısıyla tüm eyaletlerde toplam 11 milyon öğrenci sınıflara döndü. Öğretmenler korona önlemlerinin tutması konusunda endişeli.

Almanya’da yaklaşık 11 milyon öğrenci sınıflara geri döndü. Yeni okul yılı tüm federal eyaletlerde devam ediyor ve şu ana kadar da nispeten sorunsuz geçiyor. Ancak öğretmen birlikleri ve eğitim sendikaları temsilcileri, planın pandemi koşulları altında işe yarayıp yaramayacağı konusuna kuşkuyla yaklaşıyorlar.

Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger, korona günlerinde eğitimin şu anda sorunsuz işlemesinin nedeninin hijyen planlarından çok vaka sayılarının düşük olmasından kaynaklandığını kaydetti. Alman Basın Ajansı DPA’ya konuşan Meidinger “Gerçek sınav henüz önümüzde” dedi ve sonbahar ile kış tablosunun farklı olabileceğini belirtti.

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) yönetim kurulu üyesi İlka Hoffmann da “Herkes gerçekten deniyor, ancak bu biraz şansa bağlı. Çok fazla belirsizlik var. Okul yöneticileri siyasi destek eksikliğinden şikayet ediyorlar. Bazı talimatlara ise durumlarda, örneğin yapısal koşullar nedeniyle karşılanamayan gereksinimler vardır. Ve bir şeyler ters giderse, birisinin parti verdiği anlamına gelir” diye konuştu. 

Benzer bir açıklamayı Eğitim ve Öğretim Birliği  (VBE) başkanı Udo Beckmann yaptı. Beckmann, “Yeni okul yılı, henüz çözülmemiş büyük belirsizliklerle başladı” dedi. 

Diğer taraftan öğretmen birlikleri  yüz yüze öğretimin yeniden daha tüm federal eyaletlerdeki başlamasını ve bazı  eyaletlerde okullara daha fazla öğretmen yerleştirmenin mümkün olmasını olumlu karşılıyorlar. Birlikler Almanya’da öğrencilerin ödünç ekipman ve öğretmenlerin  dizüstü bilgisayarları ile donatılması konusunda da ilerleme sağlandığına da işaret ediyorlar. 

Buna karşılık Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger eyaletlerde kurallar ve uygulamalarla ilgili farklılığı eleştirerek, “Bazı eyaletlerde ilgili planlar adım adım hayata geçiriliyor kimisinde ise hiç yok. Bazılarında maske mecburiyeti ve diğerinde yok. Bazı eyaletlerde bulaşmayı önlemek için derslerde öğrenci  grupları oluşturulur, bazılarında  öğretmenlere yönelik test serileri yapılırken, bazılarında bu imkân yok. Bu tutum siyasete olan güveni güçlendiremez” dedi. 

Bu arada Başbakan Angela Merkel korona günlerinde okul sorunlarını öncelikli konu haline getirdi. Ağustos ayında bazı eyalet temsilcileri, Eğitim Bakanı Anja Karliczek ve Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eşbaşkanı Saskia Esken ile yapılan ilk toplantının ardından, önümüzdeki pazartesi günü başbakanlıkta yeni bir toplantı planlanıyor. Bu kez tüm federal eyaletlerin eğitim bakanları toplantıya katılacak. Odak noktası yine okulların teknik donanımı ve dijitalleştirilmesi olacak. 

+49 - BERLİN

FOTO: Felix Kästle / DPA 

HABERE YORUM KAT