Korona gölgesinde Alman atağı: Öğretmenlere dizüstü bilgisayar, öğrencilere ucuz internet

Korona gölgesinde Alman atağı: Öğretmenlere dizüstü bilgisayar, öğrencilere ucuz internet

Korona salgınına rağmen tüm öğrenciler okullara geri dönmek zorunda. Bu çağrı, pratikte nasıl işleyecek? Öğrenci ve öğretmenlerden ne bekleniyor? Anahtar kelime, “sınıfta maske”. Berlin dijital atakta kararlı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Başkanı Saskia Esken, Federal Eğitim Bakanı Anja Karliczek ve bazı  eyaletlerin eğitim bakanları korona gölgesinde eğitimi görüşmek üzere bir araya geldi. Buluşmaya Hessen, Bavyera, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Rheinland-Pfalz, Saksonya ve Schleswig-Holstein'dan eğitim bakanları da katıldı.

Buluşmadan resmi olmasa da bir uzlaşma çıktı: Okullar için hızlı internet, öğrenciler için uygun fiyatlı internet erişimi ve öğretmenler için dizüstü bilgisayarlar. 

Alman Basın Ajansı DPA’ya göre korona günlerinde federal ve eyalet hükümetleri arasında daha fazla koordinasyon gerektiğine işaret edilen toplantıda her öğretmene dizüstü bilgisayar ve her öğrencinin ayda en fazla 10 avroya mal olacak ucuz internet erişimi konusunda görüş birliğine varıldı. Federal Ulaştırma Bakanlığı ile işbirliği içinde, Almanya'daki her okulun yüksek hızda internete bağlanması gerektiği ve bunun da yaklaşık 500 milyon avroya mal olması bekleniyor.

EĞİTİMDE BÜYÜK AÇIK 

Korona salgını eğitim alanında büyük açıklar olduğunu ortaya koydu. Pandemi dolayısıyla okulların kapandığı dönemde internet üzerinden yapılan eğitim sınırlı ölçüde işe yaramıştı. Eğitim sendikaları ve öğretmen birlikleri de öğrencilerin evde uygun teknolojiyle donatılmadığı konusunda eleştirilerini dile getiriyorlar. Öğretmenler hizmet ekipmanı eksikliğine de dikkat çekiyorlar.

Eğitim Bakanları Konferansı (KMK) Başkanı ve Rheinland-Pfalz Eyaleti’nin Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Eğitim Bakanı Stefanie Hubig, Hamburg Eğitim İlişkileri Senatörü Rabe toplantının  ardından DPA'ya şunları söylediler: “Federal, eyalet ve siyasi partilerin sınırlarının da ötesinde hoş ve yapıcı bir sohbetti. Ortak çözümler bulmak istedik ve şaşırtıcı derecede yol aldık.” 

OKUL VE EĞİTİM ÖNCELİKLİ

Bavyera Eğitim Bakanı Michael Piazolo toplantının okul ve eğitimin en yüksek önceliğe sahip olduğu fikrine dayandığına işaret etti. Öte yandan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili politikacı Friedrich Merz, Passauer Neue Presse’ye yaptığı açıklamada “Bugüne kadar her okulun bir WiFi bağlantısına sahip olmaması kesinlikle kabul edilemez. Dijitalleşme açısından Almanya gelişmekte olan bir ülkedir. Her okulun bir internet bağlantısı olmalıdır ve her öğrenci ve tüm öğretmenlerin bu alanda kendi e-posta adresleri olmalıdır. Okullar bu konuda hızla harekete geçmek zorundadır. Başbakanın bu konuyu bizzat  ele alması iyi. Okullarda hızlı bir şekilde giderilmesi gereken büyük açıklar var” dedi. 

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de yeni dönemde okulların ve kreşlerin yeniden tamamen kapanmasının önüne geçme konusunda uzlaşı sağlandığını kaydetti. 

KMK Başkanı Hubig ise Focus haber dergisine yaptığı açıklamada okullarda eğitimi mümkün kılmak için yetişkinlerin de boş zamanlarında sorumlu davranması gerektiğini bildirdi.

+49 - BERLİN

FOTOUli Deck / dpa

HABERE YORUM KAT