Korona fırsatçılığı mı? Test ücreti 260 Türk Lirası’na fırladı

Korona fırsatçılığı mı? Test ücreti 260 Türk Lirası’na fırladı

Almanya’dan Türkiye’ye giden vatandaşların ve turistlerin, dönüşte Covid-19 test ücretlerindeki farklar nedeniyle kafası karıştı. 110 TL ilan edilen testler için İstanbul Havalimanı’nda 260 TL istenmesi tatilcileri öfkelendirdi.

Turistlerin Covid-19 testlerini Türkiye'den ayrılmadan önce yaptırmaları ve sonucunu yaşadıkları ülkelere 48 saat içinde bildirmeleri gerekiyor. Almanya’dan Türkiye’ye gelen vatandaşlar ve turistler dönüş yolunda  sınır kapılarındaki ve havaalanlarındaki test merkezlerinden yararlanabiliyor. Ancak diğer adıyla PCR testleri olarak bilinen korona testlerinin fiyatlarındaki fark vatandaşın kafasını karıştırdı. 

Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması doğrultusunda Halkbank’a test ücretini yatıran tatilciler İstanbul Havalimanı’nda test ücretinde fiyat şoku yaşıyor. 

TATİLCİLER AÇIKLIK GETİRİLMESİNİ İSTEDİ

Devlet hastaneleri, laboratuvarlar ve özel hastanelerin yanı sıra havalimanlarında yapılan korona testlerinin ücretlerinin farklılık göstermesine tatilciler tepki gösterdi. Test ücretlerinin sağlık bakanlığının sayfasında 110 TL olarak belirtilmesine rağmen İstanbul Havalimanı’nda test ücreti için 260 TL talep edilmesi karşısında şaşkına dönen tatilciler “Bu korona fırsatçılığı mı?” sorusunu yönelttiler. “+49”a telefonla ve mesajlarla ulaşan tatilciler, yetkililerin duruma açıklık getirmesini istediler.  

İstanbul Havalimanı'nda geçen ay açılan PCR test merkezinde ücretlerdeki yüzde 136’lık artış ile kişi başı 110 TL olan test ücretleri 10 Ağustos’tan itibaren 260 TL'ye tırmandı. Test ücreti kısa bir süre önce ise 220 TL’ye yükseltilmiş ardından da 260 TL’ye çıkarılmıştı. Fahiş fiyatlar turistlerin tatilini son dakikada burunlarından getirdi, İstanbul Havalimanı’nda ayrı uygulama yapılması yolcuları kızdırdı. 

BAKANLIK SİTESİ: 110 TL

Öte yandan korona testleri 110 Türk Lirası (yaklaşık 15 Euro) karşılığında yaptırabiliyor  Ancak Havalimanında Covid-19 testi yaptırmak isteyen turistler ise test için 220 TL ücret ödüyor. Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı‘nın “hsgm.saglik.gov.tr“ web sitesinde şu bilgi yer alıyor:

“Yurtdışına çıkacak kişiler için il sağlık müdürlükleri tarafından belirlenen yerlerde ve belirlenen kişilerce alınacak olan PCR numuneleri, Bakanlıkça yetkilendirilmiş Covid-19 tanı laboratuvarları arasından il sağlık müdürlüğünce belirlenerek tetkikleri yapılacaktır. 

Kişiler (Vatandaş yabancı ayrımı olmaksızın), yurtdışına çıkışlarını belgeleyen (bilet, davetiye, öğrenim belgesi, dilekçe gibi. ) belgeler ile birlikte il sağlık müdürlüğünce belirlenecek yerlere başvuracaktır. Başvuru esnasında 110 Türk Lirası tetkik bedelini belirlenen hesap numarasına yatıracaklar ve yatırmış olduklarına dair belgeyi de ibraz edeceklerdir.

Yapılan testlerin sonuçlarına kişiler PDF olarak E-Nabız’dan ulaşabilecek olup ayrıca onay aranmayacaktır. E-Nabız sistemine kayıtlı olmayan kişiler il sağlık müdürlükleri tarafından belirlenen merkezlerden sonuç raporu alabilecektir.

Görevli olarak yurt dışına çıkacak olan kamu görevlilerinden ücret alınmayacak olup bu görevliler görev belgelerini ibraz edeceklerdir.

Alıcı: Halk Sağlık Genel Müdürlüğü

Halk Bankası Ankara Kurumsal Şubesi nezdinde bulunan

TR70 0001 2009 4520 0005 0000 41 IBAN Nolu Hesabı”

+49 – BERLİN

FOTO:  Omid Armin on Unsplash

HABERE YORUM KAT
1 Yorum