Köln'de düzenlenen edebiyat yarışması sonuçladı

Köln'de düzenlenen edebiyat yarışması sonuçladı

Aydın Işık Modoratörlüğünde Dünya Verlag Kurucusu Eğitimci yazar Şakir Bilgin ve Edebiyat sorumlusu Osman Derya tarafından düzenlen gecede Türkiye'den Göçün 60 yılı Edebiyat teşvik yarışması ödülleri sahiplerini buldu.

Şiir dalında dereceye giren yarışmacılar Ali Demir, Kemal Astare, Çetin Doğan ve Türkay Ceylan ödül almayı hak ettiler.Öykü dalında ise dereceye girenler Yasemin Berter, Cafer Cebe, Tamer Düzyol oldu.Almanca Türkçe iki dilde öykü dalında kazananlar Fuat  Ateş, Meltem Çimen, Sidem Sakson, Sakine Kılıç ve Nermin Kılıç oldu.

Son kategori Almanca Öykü'de ise dereceye girenler.Esra Canpolat, Orhan Aras ve Hatice Aksoy oldular.Geceye katılan akdemisyenler ve yazarlar kürsüye çıktıklarında sayın Şakir Bilgin ve sayın Osman Derya'ya teşekkürlerini dile getirdiler.Yazar Yücel Fevzioğlu 60.yılın hiçte öyle kolay geçmediğini vurgularken. İlk gelenler gelirken yiyeceklerini giyeceklerini sadece getirmediler, bunların yanında geride bıraktıklarının hasretlerini, umutlarını, özlemlerini, dinlerini, dillerini, kültürlerini, türkü ve şiirlerinide getirdiler. Türkü ve Şiirler ilk gelen insanlarımızın seslerine ses, dertlerine derman oldular.

İlk 20-25 yıl Almanya acı vatan olarak adlandırılıp Şiirler ve Edebiyat hep acı vatan üstüne yönü Türkiyeydi .Daha sonra acı vatan ikinci vatan olunca Şiir ve edebiyat yönü Almanya'ya döndü.Bir de Almanya'da en çok konuşulan anadillerde 2.sırada Türkçe geliyor.Buna rağmen Türkçe Edebiyat türlerini basacak bir tek yayın evi yoktu. Anadolu ve Ören yayın evleri sadece ders kitabı basıyordu. Bu eksiği gören Şakir Bilgin arkadaşımız Dünya Verlag'ı kurarak bu eksiği gidermiş oldu. Bu amaçla Dünya Verlag Almanya'daki Türk Edebiyatına yeni bir ışık, yeni bir umut oldu. Dünya Verlag sadece Türkçe değil, Almanca ilede iki dilde de yayınlayacaktır. Türkçe Almanya'da sadece Türkler arasında değil, tüm Dünyada  yaşayan Ermeniler, Rumlar, Hıristiyanlar, Süryaniler, Kürtler, gibi birçok etnik kökeni farklı toplumlarda da konuşulan bir dildir.Bu amaçla Dünya Verlag'ın ikinci adı yeni umutlar olması da çok anlamlıdır.Şakir Bilgine, Osman Derya ve çalışanlara sevgiler saygılar diyerek konuşmasını noktaladı.Biz de Artı 49 olarak sayın Şakir Bilgin ve Osman Deryaya Edebiyata ve Şiire olan katkılarını kutlar, başarılarının devamını dileriz.
 

HABERE YORUM KAT