Kliniklerde para kalmadı: Maaşlar ödenemeyecek, ameliyatlara kısıtlama

Kliniklerde para kalmadı: Maaşlar ödenemeyecek, ameliyatlara kısıtlama

Avrupa'nın en zengin ülkesi Almanya'daki hastanelerin üçte ikisi finans sorunu yaşıyor. 2020’de ağır kayıp yaşanan klinikler maaşları yatıramayabilir, ameliyatlara ise kısıtlamalar getirilebilir.

Alman Hastaneler Birliği korona krizi ile ilgili alarm veriyor. Birlik Başkanı Gerald Gaß, “Hastanelerin sınırlı mali kaynakları var. Artık düzenli ve standart hizmet için para yetmiyor. Federal hükümet yardımı önemli ölçüde artırmazsa, ülke çapındaki klinikler artık 2021'in ilk çeyreğinde çalışanlarının maaşlarını ödeyemeyecek” dedi. 

Aralık ayı ortasında, Alman hükümeti hastaneler için yeni bir kurtarma paketi açıklamıştı. Sağlık Bakanlığı konseptine göre, özellikle salgının yüksek seviyede seyrettiği  bölgelerde ertelenebilecek ameliyatların iptal edilerek  boş yatak yaratılması durumunda klinikler ödeme alıyorlar. Gaß, bundan kliniklerin yalnızca yüzde 25'inin yararlanabildiğini bildirdi.

Alman Hastaneler Birliği Başkanı Gaß, kliniklere ayrılan bütçelerin 2019 yılının baz alınarak 2021 hesaplarının yapılmasını önerdi. 

Tagesspiegel gazetesine ulaşan Alman Hastaneler Enstitüsü'nün (DKI) raporuna göre kliniklerin üçte ikisi 2020 yılı için ağır kayıpla karşı karşıya. 1 milyon 300 bin  çalışanı bulunan yaklaşık iki bin  kliniğin sadece yüzde 18'i mevcut ekonomik durumlarını iyi olarak değerlendiriyor.

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT