Kime mesaj verildi? Alman-İngiliz ortak "hipersonik roket" hamlesi dikkat çekti
Hipersonik teknoloji uzun süre yalnızca büyük güçlerin tekelindeydi. Ancak Münih ve Londra merkezli genç bir girişim, Avrupa’da hipersonik bir roketi başarıyla test ettiğini duyurarak dengeleri sarsabilecek bir adım attı.
İlk test Norveç’te yapıldı
2023 yılında kurulan Alman-İngiliz girişimi Hypersonica, HS1 adlı prototipini 3 Şubat’ta Norveç’teki Andøya Uzay Üssü’nden fırlattı. Şirketin verdiği bilgiye göre, patlayıcı başlık taşımayan roket Mach 6 hızına ulaştı. Bu hız, saatte 7.400 kilometrenin üzerine karşılık geliyor.
Test sırasında roketin yaklaşık 300 kilometrelik bir mesafeyi kat ettiği bildirildi. Hypersonica, sistemin 2029 yılına kadar seri üretime hazır hale gelmesini hedefliyor.
Avrupa için stratejik mesaj
Bu test uçuşu, Hypersonica’yı Avrupa’da farklı bir konuma taşıdı. Şu ana kadar hipersonik silahlara sahip olduğu bilinen ya da bu alanda aktif geliştirme yapan ülkeler arasında Çin, Rusya ve ABD öne çıkıyordu. Şirket, birkaç metre uzunluğunda ve bir tonun üzerinde ağırlığa sahip olduğu belirtilen roketin teknik ayrıntılarını ise açıklamadı. Hypersonica’nın merkezi Münih’te bulunurken, Londra’da da bir bağlı şirket faaliyet gösteriyor.
ABD’ye bağımlılık tartışmaları ve hedefler
Moskova yönetimi, Ukrayna savaşı sırasında hipersonik füzeler kullandığını açıklamıştı. Bu silahlar, çok yüksek hızları nedeniyle savunma sistemleri tarafından yakalanmaları son derece zor olarak değerlendiriliyor. Askeri çevreler, hipersonik teknolojinin ABD ve Avrupa ile Çin ve Rusya arasındaki güç dengesini nasıl etkileyeceğini uzun süredir tartışıyor.
Hypersonica’nın kurucuları ise, ABD’de Donald Trump yönetimi döneminde Avrupa’da artan güven tartışmalarına işaret ederek, 2029’a kadar Avrupa’ya “ilk egemen hipersonik yeteneği” kazandırmak istediklerini vurguluyor.
Teknik zorluklar ve hızlı geliştirme
Hipersonik teknolojinin kökleri 1930’lu yıllara kadar uzanıyor. Ancak modern sistemlerde asıl zorluk, çok yüksek hızda kontrollü manevra yapabilmek. Hypersonica CEO’su ve kurucu ortağı Philipp Kerth, Alman basınına yaptığı açıklamada, “Motor en büyük sorun değil, asıl zorluk hipersonik hızda uçarken aynı zamanda yüksek hassasiyetle manevra yapabilmek. Bu hızlarda aşırı ısı oluşuyor” ifadelerini kullandı.
Kerth, test uçuşunun temel amacının mümkün olduğunca fazla veri toplamak olduğunu belirterek, “Avrupa’da tamamen özel sermayeyle finanse edilen ilk hipersonik test uçuşunu gerçekleştiren şirket biziz” dedi. Hypersonica, fizikçi Kerth ile havacılık mühendisi Marc Ewenz tarafından kuruldu; iki isim de Oxford’da hipersonik alanında doktora yaptı.
Kerth’e göre Avrupa, bu alanda 30 yılı aşkın süredir geri kaldı. ABD’li iş insanı Elon Musk’ın Space X ile roket geliştirme sürelerini ciddi biçimde kısalttığını hatırlatan Kerth, “Geliştirme süresi ve maliyeti yüzde 80-90 oranında düşürdüler. Biz de bu yaklaşımı hipersonik alana uyarlıyoruz” dedi.
Şirketin verdiği bilgiye göre, ilk tasarımdan test uçuşuna yalnızca dokuz ayda ulaşıldı.
ARTI49