Kim bu hilafet çağrısı yapan Hizb-ut Tahrir örgütü

Kim bu hilafet çağrısı yapan Hizb-ut Tahrir örgütü

İstanbul'da düzenlenen bir yürüyüşte taşıdıkları Arapça flamalar ve 'hilafet' çağrılarıyla gündeme gelen Hizb-ut Tahrir örgütü merak konusu oldu.

Sempatizanlarının, 17 Aralık'ta İstanbul'da düzenlen yürüyüşte yaptıkları "hilafet" ve "cihat" çağrılarıyla gündeme gelen terör örgütü Hizb-ut Tahrir, 50'den fazla ülkede faaliyet yürütüyor.

Örgütün merkezi, kimilerine göre yasaklı olduğu Ürdün'de, kimilerine göre ise Batı'daki güvenli liman, İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunuyor.

Örgüt; Mısır, Libya, Tunus, Ürdün, Suriye, Suudi Arabistan, Pakistan, Malezya, Bangladeş, Endonezya, Rusya, Çin, Almanya, Tacikistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan'da yasaklı. Buna karşın ABD, İngiltere, Avustralya, Hollanda, Danimarka, Birleşik Arap Emirlikleri, Lübnan ve Yemen'de yasal faaliyet yürütüyor.

Foreign Affairs Journal'da yayınlanan bir rapora göre, Hizb-ut Tahrir "Milliyetçilik karşıtı, uluslar üstü ve pan-İslamik" bir ideolojiye sahip ve bu yönüyle de Batılı gizli servisler için "kullanışlı" bir fonksiyon icra ediyor.

TÜRKİYE'DE YASAKLI MI?

Cumhuriyet’in hazırladığı habere göre, Hizb-ut Tahrir'in Türkiye'deki faaliyetleri 1960'ların başına uzanıyor. Örgüte yönelik ilk operasyon 1967'de düzenledi ve günümüze kadar 2000'den fazla kişi, örgütle ilgili davalarda yargılandı.

133628379-sefsef.jpg

Hizb-ut Tahrir militan ve sempatizanları, 17 Aralık, İstanbul

2003 yılında Terörle Mücadele Kanunu'daki 'terör' tanımı değiştirilip bir örgütün terör örgütü olabilmesi için "cebir ve şiddete başvurması" şartının getirilmesiyle, o dönem yargılanan bazı örgüt üyeleri serbest bırakıldı. Ancak Hizb-ut Tahrir, Yargıtay'ın 2004 tarihli kararı ile "terör örgütü" olarak tanımlandı.

BBC Türkçe'ye konuşan, Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar'a göre ise, "Anayasa Mahkemesi, gerek yerel mahkemelerin gerekse de Yargıtay'ın gerekçeli kararlarındaki izahları, Hizb-ut Tahrir'in terör örgütü olarak kabul edilmesi için yeterli bulmadı..."

17 Aralık'taki yürüyüşte "hilafet çağrısıyla" gündeme gelen örgütün, 2016 yılında, Ankara'daki Atatürk Spor ve Sergi Salonu'nda yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla "Uluslararası Hilafet Konferansı" düzenlediğini hatırlatmakta fayda var.

122837625-page.jpg

Sözde 'Uluslararası Hilafet Konferansı', 2016, Ankara

Örgüt, Türkiye'de bugün, "Köklü Değişimler" dergisi çevresinde anayasal rejimi ortadan kaldırmaya yönelik yıkıcı faaliyetlerine devam ediyor.

DARBE GİRİŞİMLERİ, SUİKASTLER

Hizb-ut Tahrir (HT) örgütünün, çoğunlukla Müslüman ülkelerde "darbe tezgahlamak ve devlet başkanlarına suikast planlamak" gibi suçları içeren oldukça kabarık bir sicili var.

HABERE YORUM KAT