Kiev Belediye Başkanından Almanya’ya suçlama

Kiev Belediye Başkanından Almanya’ya suçlama

Kiev belediye başkanı Vitali Klitschko, Rusya’nın yaklaşmakta olan tehdidi karşısında Almanya’nın tutumundan duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, Alman hükümetinin Kuzey Akım 2 boru hattına bağlılığı, Ukrayna anlaşmazlığında silah tedarikinin yasaklanması konularındaki tutumundan yaşadığı büyük hayal kırıklığından söz etti.

Klitschko, BİLD haber sitesine verdiği demeçte, “Ülkemiz Rus birlikleri tarafından birkaç sınırdan tehdit edildiği dramatik bir durumun içinde, bu durumda yardım sağlamamak dostlara yapılan bir ihanettir” dedi.

Klitschko'ya göre, pek çok kişi Almanya hükümetinin, “özgürlükten” mi yoksa “saldıran taraftan yana mı” olduğunu merak ediyor. Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba daha önce Alman hükümetinin, ülkesine silah tedarik etmeyi reddetmesini eleştirmişti.

Ukrayna geçtiğimiz günlerde Almanya'dan silah teslimatı talebinde bulunmuştu ve Berlin bunu defalarca reddetmişti. Kuzey Akım 2 ile ilgili olarak, Şansölye Olaf Scholz (SPD) dahil olmak üzere federal hükümet temsilcileri geçtiğimiz günlerde Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda olası tüm yaptırımların tartışmaya açılacağını vurguladı.

Klitschko ayrıca eski Şansölye Gerhard Schröder için lobi faaliyetinin yasaklanması çağrısında bulundu. Klitschko, "Avrupa'nın en önemli ülkesinden artık net sinyallere ihtiyaç var. Ayrıca, eski başbakan Gerhard Schröder gibi lobicilerin, Rus rejimi için çalışmaya devam etmelerinin kanunlarla yasaklanması sağlamalı. Bunlar, birçok kişiye gerçekten zarar verecek yaptırımlardır” açıklamasında bulundu. 

Haber: Tuğba Ünal 

HABERE YORUM KAT