Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Moritz Schularick: "Almanya Avrupa için güvenlik riski"

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Moritz Schularick: "Almanya Avrupa için güvenlik riski"

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Moritz Schularick, "Almanya'nın bütçe politikası Avrupa için bir güvenlik riskidir” dedi.

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü Başkanı Moritz Schularick, Alman hükümetini savunmaya daha fazla harcama yapmaya ve bunun için daha fazla borç almaya çağırdı. Schularick, "Almanya'nın bütçe politikası Avrupa için bir güvenlik riskidir” dedi.

Almanya'nın savunma kabiliyetlerindeki büyük açıkları kapatmak için Federal Cumhuriyet'in öngörülebilir gelecekte savunma için ekonomik çıktısının yüzde ikisi yerine yaklaşık yüzde üçünü harcaması gerekeceğini belirten Schularick, “Bunu başarmak için hükümet örneğin borç frenini askıya alabilir ya da yeni bir özel fona karar verebilir. Dogmatik nedenlerle yeni kredi almayı reddedenler partilerini ülkelerinin önüne koyuyor demektir” dedi. Schularick; SPD ve Yeşiller'in aksine hükümette katı bir kemer sıkma programında ısrar eden FDP'li Maliye Bakanı Christian Lindner'e seslendi.

"ABD'NİN İSTİKRARSIZLIĞI..."

Avrupa, Amerika'nın yardımı olmadan Ukrayna'yı Rusya'ya karşı destekleme konusunda hep eksik kalıyor. Schularick, “ABD'nin istikrarsızlığı göz önüne alındığında, Avrupa öngörülebilir gelecekte kendini tek başına savunabilmelidir” dedi. Güvenlik için daha fazla harcama yapılması, yatırımları teşvik etmek için şirketlere vergi kredisi verilmesinin bunu sağlayacağı ifade ediliyor.

Ekonomiste göre, Alman üreticiler bir Çin şokuyla karşı karşıya. Avrupa halihazırda Çin'den ABD'nin 40 katı kadar e-otomobil ithal ediyor ve bu ülke şu anda cezai gümrük vergileri uyguluyor. İthalatın artmaya devam edeceğini varsayıyor. Pekin'deki hükümet kendi endüstrisini yılda yüz milyarlarca Euro ile sübvanse ediyor ve bu da rekabeti bozuyor. Schularick, “Beş ya da on yıl içinde, geleceğin tüm endüstrilerinin Çinlilerin elinde olduğunu görebiliriz” derken, "AB Komisyonu Çin'in sübvansiyonlarını incelemeli ve gerekirse cezai gümrük vergileriyle buna göre tepki vermelidir" diye savundu.

ARTI49

HABERE YORUM KAT