Kaşıkçı'nın öldürülmesine dünyadan tepkiler

Kaşıkçı'nın öldürülmesine dünyadan tepkiler

Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi dünyada tepkilere neden oldu.

TORONTO - Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, yaptığı yazılı açıklamada, "Kanada olarak, Suudi Arabistan Krallığı'nın İstanbul'daki konsolosluğunda öldüğünü teyit ettiği gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini kınıyoruz. Bugüne kadar Kaşıkçı'nın ölümü ile ilgili açıklamalar tutarlılık ve güvenilirlikten yoksun." değerlendirmesinde bulundu. 

Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz'e ve sevdiklerine samimi başsağlığı dileyen Freeland, şunları kaydetti:

"Bu trajedinin sonucu olarak yaşadıkları acı yürekleri yakıyor. Türk yetkililerle tam bir iş birliği içinde ve Kaşıkçı'nın ölümünü çevreleyen koşulların eksiksiz ve titiz bir şekilde ele alınmasını içeren kapsamlı bir soruşturma çağrımızı yineliyoruz. Kaşıkçı'yı öldürmekten sorumlu olanlar hesap vermeli ve adalet önüne çıkarılmalıdır."

"Avustralya cinayeti kınayan tüm ülkelerle birlikte hareket edecek"

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da, hükümetin, Suudi Arabistan'ın Riyad kentinde yapılacak "Geleceğe Yatırım Girişimi" konferansına katılmama kararı aldığını hatırlattı.

Avustralya'nın Kaşıkçı cinayetini kınayan ve öldürülme olayını reddeden tüm ülkelerle birlikte hareket edeceğini belirten Morrison, "‘Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesini kınıyoruz. Suudi hükümetinin bu konudaki soruşturmayla ilgili olarak Türk makamlarıyla tam iş birliği yapmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

AB’den Kaşıkçı açıklaması

Avrupa Birliği, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili yazılı açıklama yaptı.

AB’den yapılan açıklamada,

“Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne dair ortaya çıkan detaylar ve 1963 tarihli Viyana Konsolosuluk Sözleşmesi'nin şok edici şekilde ihlali son derece endişe vericidir. Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin kapsamlı, güvenilir ve şeffaf soruşturma devam etmeli, sorumluların hesap vermesi sağlanmalı.” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada ayrıca, Kaşıkçı’nın ailesine ve arkadaşlarına en derin başsağlığı dileklerinde de bulunulurken, basın özgürlüğü ve dünyadaki gazetecilerin korunmasına yönelik bağlılık da vurgulandı.

Merkel: En güçlü şekilde lanetliyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki konsolosluğunda Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesini lanetledi ve Suudi Arabistan tarafından yapılan açıklamaları yetersiz bulduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile birlikte ortak bir açıklama yapan Merkel, bu olayı en güçlü şekilde lanetlediklerini, Suudi Arabistan yönetiminden Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili şeffaflık beklediklerini ve bu cinayetin sorumlularının cezalandırılması gerektiğini belirtirken, Kaşıkçı’nın yakınlarına başsağlığı diledi

Rutte: Gerçeklerin ortaya çıkması lazım

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Danimarka'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazeteci Cemal Kaşıkçıkonusunda tam neler yaşandığıyla ilgili daha çok soru işareti olduğunu belirterek, "Gerçeklerin ortaya çıkması lazım." ifadelerini kullandı.

Kim sorumlu?

Rutte, Fransa, Almanya ve İngiltere'nin inandırıcı bir araştırma yapılması için yaptığı çağrıya katılarak, "Tam olarak ne oldu. Kim sorumlu? Geniş çaplı araştırma yapılması önemli." diye konuştu.

"İnanılmaz üzücü" 

Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin "inanılmaz üzücü" ifadelerini kullanan Rutte, "Suudi Arabistan'ın olaya nihayet biraz da olsa açıklık getirmesi iyi bir gelişme." değerlendirmesinde bulundu.

"Soruşturmanın sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyoruz"

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters ise, Dışişleri Bakanlığının resmi sayfasından, Ticaret ve İhracat Büyümesi Bakanı David Parker ve Yeni Zelanda Hükümeti adına mesaj yayımladı. 

Mesajında "Kaşıkçı'nın ailesine ve arkadaşlarına başsağlığı diliyoruz." ifadesini kullanan Bakan Peters, şunları kaydetti:

"Hükümet görevlileri tarafından işlenen cinayet rahatsız edici. Yeni Zelanda temsilcileri, Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde yapılacak Geleceğe Yatırım Girişimi konferansına katılmayacak. Türkiye tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarını sabırsızlıkla bekliyoruz ve Suudi Arabistan'ı, bu soruşturmaya açıkça ve şeffaf bir şekilde katılma taahhüdünü yerine getirmeye çağırıyoruz." 

HABERE YORUM KAT