“Kârdan zarar” gibi: Almanya’da fabrika siparişleri koronaya rağmen artış gösterdi

“Kârdan zarar” gibi: Almanya’da fabrika siparişleri koronaya rağmen artış gösterdi

Almanya’da fabrika siparişleri, ekimde, ülke içi ve ülke dışı siparişlerin yükselmesiyle aylık bazda yüzde 2,9 arttı. Yükselişin hızlanarak 6’ncı ayda da sürmesi dikkat çekti.

Avrupa’daki komşularına göre, korona önlemlerinin ekonomiyi “görece” daha az etkilediği gözlenen Almanya’da, yeni ekonomik veriler ortaya ilginç bir tablo çıkardı. Almanya Federal İstatistik Dairesi (Destatis) tarafından fabrika siparişlerine ilişkin yayımlanan ekim ayı geçici verilerine göre, ülkede yurtiçinde üretilen ürünlere yönelik siparişler, ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 2,9 yükseldi. Fabrika siparişleri geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 1,8 arttı. Bunun, korona önlemlerine rağmen  beklentileri aşan bir gelişme olduğu belirtildi. 

Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 1,5 artması yönündeydi. Bu arada, fabrika siparişlerinde ekimde yaşanan yüzde 2,9 artış, art arda 6 aylık artış olarak dikkat çekti. Eylül ayında söz konusu siparişler revize edilerek yüzde 1,1 yükselmişti.

DIŞARIDAN TALEP VAR

Federal Almanya’da ekimde yurtiçi siparişler aylık bazda yüzde 2,4, yabancı siparişler 3,2 artış kaydetti. Söz konusu dönemde, Avro Bölgesi’nden yeni siparişler yüzde 0,5 ve diğer ülkelerden gelen siparişler yüzde 4,8 arttı. Bu veriler, bir ihracat ekonomisi olarak Almanya’nın korona günlerini diğer AB üyelerinden görece daha rahat bir çerçevede aşmaya çalıştığını, bunu da Avro Bölgesi dışından gelen talebe borçlu olduğunu gösteriyor. 

Ülkede ekimde aylık bazda ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 2,3, tüketici malı üreticilerinin siparişleri 2,2 düşüş kaydederken, sermaye malı siparişleri yüzde 3,8 yükseldi.

Alman ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 9,3 küçülmesinin ardından hane halkı tüketimi, yatırımlar ve ihracattaki artışın etkisiyle bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,5 büyümüştü.

Ekonomistler, Covid-19’un ikinci dalgasında uygulanan yeni önlemlerin imalat ve inşaat sektörünü doğrudan etkilemediğini belirtiyor. Ancak Almanya’da ekonomik faaliyetlerin yılın son çeyreğinde durgunlaşması ve ekonominin yeniden küçülmesi bekleniyor.

+49 – BERLİN

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT