Kanserin bağışıklık sisteminden nasıl kaçındığını bilim insanları açıkladı

Kanserin bağışıklık sisteminden nasıl kaçındığını bilim insanları açıkladı

Yeni bir araştırma, kanser hücrelerinin bağışıklık sistemi tarafından nasıl tespit edilmeden kaçındığını ortaya koydu.

Araştırma ekibi, belirli bir dokuda gelişen tümör hücrelerinin metastaz olarak bilinen bir başka bölgede gelişme evrelerini inceledi. 14 hastanın tümör profili incelemesi sonucunda, CD8+ hücreleri olarak bilinen bağışıklık sistemindeki anormal hücreleri arayan hücrelerin önemli bir bölümünün koruma görevlerini yerine getiremediği ya da "tükendiği" tespit edildi.

Araştırmacılar, bu durumun bağışıklık hücrelerinin kanserli hücrelere tekrar tekrar maruz kalmalarından kaynaklandığını belirtti. Kanser, bağışıklık hücrelerini fazla çalıştırarak ve yorarak normal işlevlerini yerine getiremez hale getiriyor.

Ayrıca, araştırma kapsamında, kanserli hücrelerin CD8+ hücreleriyle etkileşimini sağlayan "Midkine reseptörü" adlı yeni bir yol keşfedildi. Bu sayede, kanser hücrelerinin bağışıklık hücrelerine etkili bir şekilde "beni yeme" sinyali gönderdiği ortaya konuldu.

Araştırmanın kıdemli yazarı Prof Iyer, bu iletişim yolunun kapatılarak sinyalin tersine çevrilebileceğini ve bu yöntemle kanser tedavisinden olumlu sonuçlar elde edilebileceğini belirtti. Bu araştırma, kanseri tedavi etmek için birden fazla yöntem olduğunu gösteriyor. Kanser hücreleri, bağışıklık sistemini hedefleyebilir veya kanser hücrelerinin bağışıklık hücrelerinden kaçınmasını engellemek için mevcut tedavileri kullanabiliriz.

Araştırmanın detayları, Nature Communications dergisinde yayımlandı.

HABERE YORUM KAT