Kanser riskini artıran güneş yanıklarına karşı bunu yapmalısınız

Kanser riskini artıran güneş yanıklarına karşı bunu yapmalısınız

Uzmanlar girdiğimiz bahar aylarında, cilt sağlığınız için elinizin altında mutlaka güneş kremi bulunması gerektiğinin altını çiziyor. İşte detaylar...

Ilık bahar güneşinin tadını çıkarmak için evden çıktınız ancak dönüşünüze güneş yanıkları da eşlik etti. Oldukça can sıkıcı değil mi?

Evet, çünkü Nisan ayında bile güneşin UV ışınları cildimize zarar verebilir. Ve böylece sadece güneş yanığına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda eğer kendimizi yeterince iyi korumazsak cilt kanseri riskimize de katkıda bulunur.

Kölnlü dermatolog Uta Schlossberger'in açıkladığı gibi, ilkbaharda özel olan şey, atmosferdeki ozon konsantrasyonunun yaz aylarına göre daha düşük olmasıdır. Ozon tabakası koruyucu bir kalkan görevi görerek UV radyasyonunun bir kısmını engeller ve ilk etapta dünya yüzeyine ve haliyle cildimize ulaşmasını önler.

Uta Schlossberger, "Bu yüzden, eğer sadece bahar mevsiminde olduğumuzu ve korunmasız bir şekilde güneşte oturabileceğimizi düşünürseniz çok çabuk güneş yanığı olabilirsiniz" diyor. Dahası, cildimiz kış ayları boyunca çok az güneş görmüştür, bu da onu UV radyasyonuna karşı daha da hassas hale getirir.

GÜNEŞ KREMİ ELİNİZİN ALTINDA OLSUN

Bu nedenle güneş kreminizi şimdi tekrar elinizin altında bulundurmanız mantıklı olacaktır. Hatta dermatolog Uta Schlossberger, "Lütfen yaz ya da kış fark etmeksizin her gün güneş kremi sürün" tavsiyesinde buulunuyor.

Ancak elbette UV maruziyeti her gün aynı değildir. UV tehlike endeksine bakarak ne kadar yüksek olduğunu öğrenebilirsiniz. Alman Hava Durumu Servisi bunu web sitesinde sunuyor.

Ancak buraya dikkat...

Güneş kremi bir su ve bir yağ tabakasına ayrıldıysa artık kullanılmamalıdır. Schlossberger'e göre, aylarca arabada kalan ve büyük sıcaklık dalgalanmalarına maruz kalan tüp veya şişe de atılmalıdır.

ARTI49

HABERE YORUM KAT