Kamu çalışanlarının uyarı grevi: Alkışla ne kira ödenir ne de karın doyar!
Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) bir basın açıklaması yayınlayarak uyarı grevi yapan kamu emekçileri ile dayanışma içinde olduklarını duyurdu. Bildiride ücret zammı talebi yinelendi.
Federal ve yerel düzeyde çalışan 2,3 milyon kamu emekçisinin ücret toplu sözleşme görüşmelerinde bir ilerleme kaydedilmedi. 1 Eylül ve 19-20 Eylül’de yapılan görüşmelerde kamu işvereni sendikanın ileri sürdüğü tüm talepleri reddetti.
Özellikle korona salgını günlerinde kamusal yaşamın kesintiye uğramaması, vatandaşların sağlık vb. alanlardaki ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılamak için kendi sağlıklarını tehlikeye atarak görevlerini yerine getiren kamu çalışanlarının bütün bir toplum için ne kadar önemli iş yaptıkları görülmüştü. Kamu emekçilerinin ücretleri yıllardır özel sektörün çok gerisinden geliyor.
Ücret artışı, çalışma sürelerinin kısaltılması ve koşullarının iyileştirilmesi talepleri sürekli “Şimdi zamanı değil, devlet kasaları boş” denilerek geri çevrildi. Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu DİDF kamu emekçilerinin talepleri ve mücadeleyle dayanışma içinde olduğunu açıkladı, destek vermeye çağırdı.
ŞİMDİ ZAMANI MI? EVET! TAM ZAMANI
DİDF’in açıklaması özetle şöyle:
“Kamu işverenleri özel sektörde olduğu gibi ekonomik ve sağlık krizini fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Ücretlerinin yüzde 4,8 artmasını talep eden kamu çalışanlarına, “kasalar boş” diyorlar.
Krizden etkilenen tekelleri kurtarmak üzere devletin kasalarını sonuna kadar açan (1,3 trilyon avro) sermaye yanlısı politikacılar, kiralarını, taksitlerini ödemekte zorlanan kamu emekçilerinin haklı talepleri karşısında “Şimdi zamanı mı?” diye soruyorlar. Neredeyse tüm basın organları kamu emekçilerini ılımlı olmaya, “toplumla dayanışma” adına ücret talebinden vazgeçmeye çağırıyor.
Devlet kasaları boş değil: Geride bıraktığımız yıllarda devletin vergi gelirleri sürekli arttı. 2010 yılında 530,6 milyar avro olan toplam vergi geliri 2019 yılına kadar yüzde 50 dolayında artarak 799,3 milyar avroya çıktı. Fakat devletin kamu emekçilerine veya kamu alanına yönelik harcamaları da bu kadar arttı mı diye bakıldığında bunun böyle olmadığı görülecektir. Artan vergi gelirleri, sermayeyi kurtarmak üzere kullanmak yerine başta kamu emekçilerinin haklı taleplerini karşılamak ve kamu hizmetlerini güçlendirmek üzere kullanılmalı!
Federal İstatistik Dairesi, 22 Eylül günü Almanya’daki brüt ücretlerin bu yılın ikinci çeyreğinde ortalama yüzde 4,7 düştüğünü açıkladı. Yani ‘kamu emekçileri sadece bu yılın ücret kayıplarını telafi edecek düzeyde ücret zammı istiyorlar’ demek hiç de yanlış olmaz.”
+49 – BERLİN