Kadınlara seyahat özgürlüğü geliyor

Kadınlara seyahat özgürlüğü geliyor

Suudi Arabistan’da kadınların tek başına araba kullanma yasağının kaldırılmasının ardından, şimdi de yanlarında erkek olmadan seyahat etme özgürlüğü geliyor.

BARIŞ YAMAN

SUUDİ ARABİSTAN - Suudi Arabistan’da kadınların yanında bir erkek olmadan seyahat etmelerini yasaklayan kanunun gevşetilmesi bekleniyor. 

The Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan habere göre, kadınların ancak belirli bir erkek akrabasının rızasıyla yurt dışına çıkabileceğini öngören “vesayet yasaları” son bulacak. Suudi Arabistan gazetesi Okaz’da da sözü geçen reform bu yıl yürürlüğe girecek.

“Hükümet ve halk değişim istiyor”

Suudi Kraliyet üyesi, The Wall Street Journal’a, “ Liderlik, hükümet ve halk şüphesiz ki bu sistemin değişmesini istiyor. Şu an mevcut tartışma, bunu bir an önce ve bir karışıklığa sebep olmadan nasıl gerçekleştireceğimizi saptamak.” şeklinde konuştu.

Ancak Suudi Arabistan’da oldukça hassas bir konu olan erkek vesayeti, muhafazakar halk tarafından “kadının ve aile yapısının korunması” olarak görülüyor. Yurt dışına kaçarak sığınma talep eden kadınları engellemek için bir devlet mobil uygulaması dahi mevcut. Bu uygulama, kadınlar havalimanına giriş yapmayı denediği zaman sorumlu erkek akrabalarını uyarıyor. Suudi kadınlar evlilik, boşanma ve pasaport almak gibi önemli yaşam kararları almak için de erkek iznine ihtiyaç duyuyorlar. 

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, geçtiğimiz yıllarda bir takım liberal reformların sözünü vermişti ve kadınların tek başlarına araba kullanmaları ile ilgili yasak 2018’de kalkmıştı. 

HABERE YORUM KAT