Kadınlar AK Parti'den uzaklaşıyor

Kadınlar AK Parti'den uzaklaşıyor

Gezici Araştırma Merkezi, AK Parti'nin İstanbul Sözleşmesi’nden çıkınca, yüzde 16 oranında kadın seçmeni kaybettiğini açıkladı.

Türkiye'de cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine iki ay kala gözler, kamuoyu araştırma şirketlerinin paylaştığı anket çalışmalarına çevrildi.

Gezici Araştırma, bu kapsamda partilerin güncel durumuyla ilgili yürüttüğü son saha çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Şirketin son kamuoyu yoklamasına göre AK Parti, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkınca, yüzde 16 oranında kadın seçmeni kaybetti.

Sözcü gazetesinden Deniz Ayhan'ın haberine göre geçmişte AK Parti'ye oy verenlerin yüzde 64'ü kadınken, şu an bu oran yüzde 48'lere düştü.

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, kadınların AK Parti'den kopmasının gerekçesi olarak, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması, kadına yönelik şiddetin önlenmemesi gibi algıların ön plana çıktığını belirtiyor.

Gezici Araştırma'nın kadın eğilimini ölçtüğü son araştırması, 1–2 Nisan 2023 tarihlerinde Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Samsun ve Van dahil 24 ilde, 2 bin 864 kişi ile yüz yüze yapıldı. Murat Gezici, araştırmayı şöyle yorumladı:

”AK Parti'nin kadınlarla zayıf bağı neredeyse kopma noktasına geldi diyebiliriz. Kadınlar için pozitif ayrımcılık başta olmak üzere önemli adımlar atıldı. Fakat bir süre sonra geriye gidiş başladı. Kadınlar için elzem olan İstanbul Sözleşmesi'ni çıkaran da bu hükümet, bu sözleşmeyi fesheden de bu hükümet. Kadınları koruyan temel yasalar tartışmaya açıldı. Toplumda, bilhassa kadınlar arasında kadına yönelik şiddetin önlenmesi için iktidarın fazla bir çaba göstermediği algısı var.”

Daha çok ev işçisi kadınların AK Parti'den koptuğunu belirten Gezici, “Çünkü kendilerini güvende hissetmiyorlar, geleceklerinden kaygı duyuyorlar. Ekonomik sıkıntıları en ağır hisseden kadınlar ve gençler oldu” dedi.

KAYNAK: SÖZCÜ

HABERE YORUM KAT