İzmir'de göçmen faciası: 22 ölü, 13 yaralı

İzmir'de göçmen faciası: 22 ölü, 13 yaralı

İzmir'de düzensiz göçmenleri taşıyan kamyonun devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre aralarında çocukların da bulunduğu 22 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı.

İZMİR - İzmir'de kasasında Yunanistan'ın Samos Adası'na gitmeyi planlayan yabancı uyruklu düzensiz göçmenlerin bulunduğu kamyon, sürücüsünün kontrolünden çıkarak, dere yatağına uçtu. Kamyonun ters döndüğü korkunç kazada, 22 kişi hayatını kaybetti, 13 kişi yaralandı. Kamyon sürücüsü Mustafa Yılmaz'ın çeşitli suçlardan poliste suç kaydının bulunduğu da inceleme sonrası ortaya çıktı. Sürücünün kamyon kullanabilmek için gerekli 'C sınıfı' ehliyeti yerine de otomobil kullanabildiği 'B sınıfı' ehliyeti olduğu belirlendi.

Katliam gibi kaza, saat 08.00 sıralarında, İzmir'in Gaziemir ilçesinde, Adnan Menderes Havalimanı yakınlarında meydana geldi. Ege kıyısından tekneyle Yunanistan'ın Samos Adası'na geçmek üzere insan tacirleriyle anlaştıkları öğrenilen yabancı uyruklu göçmenlerin kasasında bulunduğu, sürücüsünün kimliği henüz belirlenemeyen kamyon, Menderes ilçesi yönüne giderken, virajı alamadı. Savrulan kamyon, karşı taraftan bariyeri aşarak, Değirmençayı Deresi yatağına uçup, ters döndü. Kasadaki, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu göçmenlerin bazıları etrafa savruldu, bazıları da kamyonun altında kaldı.

141020181032224233909.jpg

İhbar üzerine kaza yerine çok sayıda sağlık, arama- kurtarma ekibi sevk edildi. Kaza yerine geldiklerinde korkunç manzarayla karşılaşan ekipler, 22 kişinin yaşamını yitirdiğini belirledi. Ağır yaralı olan 5 kişi ise ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Yaralıların arasında kamyonun sürücüsünün de bulunduğu öğrenildi. Kamyon şoförünün, tedavisinin ardından ifadesinin alınacağı, olayla ilgili soruşturmanın buna göre sürdürüleceği bildirildi.

İlk belirlemelere göre, Yunanistan'ın Samos Adası'na geçmek üzere insan tacirleri ile anlaşan yabancı uyruklu göçmenlerin, İç Anadolu Bölgesi'nden kamyonla alındıkları, Menderes ilçesi sahilinden tekneye binmeyi planladıkları öğrenildi.

ÖLÜ SAYISI 22'YE YÜKSELDİ, GÖRGÜ TANIĞI KONUŞTU

İzmir'de, kasasında Yunanistan'ın Samos Adası'na gitmeyi planlayan yabancı uyruklu düzensiz göçmenlerin bulunduğu kamyonun, sürücüsünün kontrolünden çıkarak, dere yatağına uçması sonucu meydana gelen kazada ölü sayısı 22'ye, yaralı sayısı ise 13'e yükseldi. 

Kazanın görgü tanığı Mehmet Eker, olay yerinden aracıyla geçerken, yol kenarında yaralı birini gördüğünü söyledi. Eker, "Ben sabah saatlerinde, Konak'a doğru gidiyordum. Köprü üzerinden geçerken, yol kenarında biri, aracımı durdurmak istedi; ama ben durmadım önce. Sonra az ileride durdum. Camı açtım, 'Kaza yaptım, yaralıyım. Beni Yeşilyurt'taki hastaneye götür' dedi. Ben de o yöne değil; Tepecik'teki hastaneye götüreyim, dedim. Kabul etmedi. Sonra 'İleride polis var, istersen onlara söyleyelim; aracı çekerler, mağdur olmasın' dedim. 'Tek yaralı benim, beni ileride bir taksiye bindir' dedi. Ben de Karabağlar'da taksiye bindirdim. Yaralı durumdaydı, kendisi aracın şoförüymüş. 'Tekim' dediği için ben de kaza yerine bakmadım" dedi.

Mehmet Eker'in bahsettiği yaralının, kazadan yaralı kurtulan kamyon şoförü Mustafa Yılmaz olabileceği belirtilirken, kazayla ilgili soruşturma sürdürülüyor.


KAMYON SÜRÜCÜSÜ: ÖNÜME BEYAZ ARAÇ ÇIKTI

Kazadan yaralı kurtulan kamyon sürücüsü Mustafa Yılmaz (35), hastane polisine verdiği ilk ifadede, '09' Aydın plakalı kamyonu ile saat 03.00'te Söke'den yola çıktığını, Sazlıköy'ü geçtikten sonra mültecileri kamyona aldığını ve yakıtı olmadığı için Selçuk otobanına girdiğini, kazanın olduğu Kısıkköy bölgesinde ise önüne beyaz aracın çıktığını, çarpmamak için ani hareket yaptığını ve kavşakta kontrolü kaybederek, dereye uçtuğunu söyledi.   

YARALILARIN ÇOĞU ÇOCUK

İzmir'de, kasasında Yunanistan'ın Samos Adası'na gitmeyi planlayan yabancı uyruklu düzensiz göçmenlerin bulunduğu kamyonun, sürücüsünün kontrolünden çıkarak, dere yatağına uçması sonucu meydana gelen kazada ölü sayısı 22'ye, yaralı sayısı ise 13'e yükseldi. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan yaralılardan 9'unun çocuk 2'sinin ise yetişkin olduğu öğrenildi. Vücudunda kırıkların olduğu öğrenilen yaralı çocukların, DEÜ Çocuk Acil Servisi'ndeki tedavileri devam ediyor. DEÜ Yetişkin Acil Servisi'nde ise biri kadın iki göçmenin olduğunu öğrenildi. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yaralılardan birinin hamile olduğu ve ameliyata alındığı bildirildi. 

ŞOFÖRÜN İKİ BACAĞI KIRIK

Öte yandan Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavisi süren kamyon şoförü 35 yaşındaki Mustafa Yılmaz'ın iki bacağının kırıklar nedeniyle alçıya alındığı öğrenildi. Hastanenin acil servisinden beyin cerrahi polikliniğine sedye ile götürülen şoför Yılmaz'ın baygın olduğu görüldü.

KAMYON DERE YATAĞINDAN ÇIKARILDI

İzmir'de kasasında Yunanistan'ın Samos Adası'na gitmeyi planlayan yabancı uyruklu düzensiz göçmenlerin bulunduğu kamyon, sürücüsünün kontrolünden çıkarak, dere yatağına uçması sonucu 22 kişinin öldüğü 13 kişinin de yaralandığı kazanın ardından olay yeri inceleme ekiplerinin çalışması sürüyor. Mustafa Yılmaz'ın kontrolünden çıkıp, dere yatağına uçan 09 S 0574 plakalı kamyon da uçtuğu yerden vinç yardımıyla çıkartıldı. Ters devrilen kamyonun kasasının altında kalan ve çevreye savrulan cesetler savcının incelemesinin ardından otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Kaza yapan kamyonun dere yatağından kaldırılmasıyla kamyonda ve yolda incelemeler yapılıyor. Kazanın yaşandığı karayolunda herhangi bir fren izine rastlanmazken, kamyonun bariyerlere çarptıktan sonra dere yatağına uçtuğu belirlendi.

Sürücü Yılmaz'ın ilk ifadesinde söylediği, "Önüme beyaz bir araç çıktı, çarpmamak için direksiyonu kırdım" sözleri üzerine ise bu etkenin kazaya neden olup olmadığı araştırılıyor.

Öte yandan kazanın görgü tanığı Mehmet Eker, ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü. Eker kaza sonrasında yoldan geçerken yaralı bir kişinin önüne çıktığını ve sadece kendisinin yaralı olduğunu söylediğini ifade etmişti. Kazanın yaşandığı yerde trafik tek şeritten veriliyor devam ediyor. Karayolları Bölge Müdürlüğü ekibi kazanın yaşandığı yerde kırılan bariyerleri kaldırarak, herhangi bir olumsuz durumum yaşanmaması yeni bariyerler taktı.

SÜRÜCÜ SABIKALI ÇIKTI

Kamyon sürücüsü Mustafa Yılmaz'ın çeşitli suçlardan poliste suç kaydının bulunduğu da inceleme sonrası ortaya çıktı. Sürücünün kamyon kullanabilmek için gerekli 'C sınıfı' ehliyeti yerine de otomobil kullanabildiği 'B sınıfı' ehliyeti olduğu belirlendi.

OTOPSİLER SÜRÜYOR

İzmir'de, Yunanistan'ın Samos Adası'na gitmeyi planlayan yabancı uyruklu düzensiz göçmenlerin bulunduğu kamyonun, sürücüsünün kontrolünden çıkarak, dere yatağına uçması sonucu Suriye ve Irak uyruklu 22 kişinin öldüğü 13 kişinin de yaralandığı kazanın ardından 18 kişinin cenazesi Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yetkililer, otopsi ve kimlik belirleme işlemlerine başladı. Geri kalan 4 cenazenin de kuruma getirilmesi bekleniyor. Adli Tıp Kurumu'na ölenlerin hiçbir yakınının gelmemesi dikkat çekti.

İZMİR BAROSU: KAZA DEĞİL, CİNAYET

İzmir'de, Yunanistan'ın Samos Adası'na gitmeyi planlayan yabancı uyruklu düzensiz göçmenlerin bulunduğu kamyonun, sürücüsünün kontrolünden çıkarak, dere yatağına uçması sonucu 22 kişinin öldüğü 13 kişinin de yaralandığı kazanın ardından İzmir Barosu yazılı açıklama yaptı. Baro açıklamasında birkaç gün önce Karaburun’da göçmenleri taşıyan bir teknenin battığını da hatırlatarak,  yaşananların kaza değil cinayet olduğunu söyledi. Açıklamada şöyle denildi:

"Savaş, baskı ve zulümden kaçarak daha iyi bir hayata sahip olmak için çıktıkları bu yolculukta yaşamlarını yitirenlere Allah’tan rahmet, uzaklardaki acılı ailelerine başsağlığı diliyoruz. Dileğimiz mültecilerin bizlere ihtiyaç duymayacağı, ülkelerine özgürce dönebilecekleri barış ve huzur dolu günlerin gelmesi, yahut insanca yaşayacakları kalıcı çözümler üreten, dünyada adil bir dağılımın yapıldığı yeni yurtlar bulmalarıdır. Daha fazla insanın bu tehlikeli yolculuklarda yaşamlarını yitirmemesi için İzmir Barosu olarak bir kez daha savaşa ve şiddete yol açan devletlere, bu savaş ortamını sonlandırmaları, temel insan hakkı olan iltica hakkına saygının geliştirilerek sürdürülmesi, pratikte karşılaşılan zorlukların ve özellikle avukatların mültecilere erişiminde karşılaşılan uygulamadaki engellerin kaldırılması çağrısında bulunuyoruz."


CHP'Lİ TUNCAY ÖZKAN OLAY YERİNE GELDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra basın mensuplarına açıklama yapan Özkan, göçmen kaçakçılığına yönelik önlemlerin arttırılması gerektiğini belirterek, şöyle dedi: 

"Aşağıdaki manzara korkunç. İnsanların umut içinde evlerinden kalkıp binlerce kilometre uzakta umuda doğru yolculuk yaparken, böyle bir sonla karşılaşmaları gerçekten çok üzücü. İnsanlık adına büyük bir dram. Buna bir çare bulunması gerekiyor. Aşağıdaki manzara içler acısı. Büyük dram. Kamyon arkası tamamen insan dolu. İçinde çocuklarda var. Şuan kesin ölü rakamı 22, yaralı sayısı 13 ama sayılar giderek değişiyor. Kamyonda herhangi bir güvenlik önlemi yok. O nedenle ölü sayısı çok olmuş. Şu an ölülerin kaldırılması çalışmaları devam ediyor. Yaralılar hastaneye götürülmüş ancak sayı değişiyor. Kamyon bir akordiyona  dönüşmüş durumda. Bütün refüjü tarayarak aşağıya düşmüş. Çeşitli ülkelerden geldikleri söyleniyor. Üzerlerindeki kimliklere bakılınca ortaya çıkacak. Savcı Bey aşağıda çalışmalarını sürdürüyor. Kamyonun arkasına kadınları çocukları ve insanları kasaya doldurmuşlar. Düşünce de geniş bir alana savrulmuşlar. Aldığım bilgiye göre kamyonun kasasında 6 çocuk varmış. Oradaki dere şuan kırmızı akıyor. Büyük olasılıkla şoför uyumuş. Bu olaylar giderek artar. İnsan kaçakçılığı dünya üzerinde en alçak suçlardan biri. Ne yazık ki şuanda karşı karşıya kaldığımız tablo  büyük bir insanlık dramı. Bunun zengin ülkelere açılışı noktasında zengin ülkelerin oturup bir çözüm bulması gerekiyor. Yoksa bizim geçiş güzargahını oluşturan ülkeler bunu önleyemezler. Ekmek, iş, aş ve huzur içinde yaşama insanlara tanınmalıdır" dedi.

 

HABERE YORUM KAT