İşte Scholz'un Hamburg, Münih ve Berlin'i Rus füzelerinden koruma planı

İşte Scholz'un Hamburg, Münih ve Berlin'i Rus füzelerinden koruma planı

Rus füzeleri Ukrayna'yı vurdu ve Almanya'ya da ulaşabilir. Bundeswehr bir savunma sistemi satın almak istiyor.

Putin'in roketleri her gün çok sayıda Ukrayna'daki hedefleri vuruyor, insanları öldürüyor ve şehirleri yakıp yıkıyor. Birçok Alman politikacı, savunma uzmanlarının yıllardır uyardığı şeyi şimdi dehşetle fark etti: En kötü durumda nükleer savaş başlıklarıyla donatılmış Rus füzeleri her an Hamburg, Münih veya Berlin'i vurabilir. 2018'in başından bu yana, Rusya'nın batıdaki Kaliningrad karakolunda konuşlandırılan İskender füzeleri, birkaç dakika içinde Alman topraklarına ulaşacak.

Almanya böyle bir saldırıya karşı tamamen savunmasız olacaktır. Bu durum değişmek üzere çünkü federal hükümet İsrail'den bir savunma sistemi satın almayı düşünüyor. Bu, Şansölye Olaf Scholz (SPD) tarafından pazar akşamı ARD programı Anne Will'de doğrulandı. "Size söyleyebilirim, bu kesinlikle tavsiye ettiğimiz şeylerden biri ve bunun iyi bir nedeni var" dedi.

Havadan terör birçok yönden mümkündür
Ukrayna savaşında, Rus ordusu elindeki geniş füze yelpazesini gösteriyor. Havadan gelen terör yelpazesi, kısa menzilli füzelerden orta ve uzun menzilli seyir füzelerine ve ultra modern, yönlendirilebilir hipersonik füzelere kadar uzanmaktadır. Almanya'nın etkili savunma sistemleri yok ve Soğuk Savaş'ın sona ermesinden sonra bir Rus saldırısı düşünülemez görünüyordu. Scholz, birkaç hafta önce hasta Bundeswehr için büyük bir yatırım olacağını açıkladıktan sonra, İsrail'in sağlayabileceği bir füze savunma kalkanı tedarik etme meselesi.

Tartışmada "Demir Kubbe"den sıklıkla bahsedilir, ancak durum tam olarak böyle değildir. İsrailliler roket saldırılarının zorluklarına göğüs gerdiler ve daha sonra kendilerini bu tehdidin çeşitli biçimlerine karşı hazırladılar. "Demir Kubbe", Filistin terör örgütü Hamas tarafından Gazze Şeridi'nden İsrail'deki hedeflere defalarca ve çok sayıda ateşlenen kısa menzilli roketlere karşı bir savunma sistemini ifade ediyor.

Hizbullah'a karşı "David'in Sapanı" ve Ok 3
Hamas teröristleri tarafından basit araçlarla üretilen "Kassam" roketleri, maksimum 24 kilometre menzile ve düşük isabet oranına sahip. "Demir Kubbe" savunma sistemi füzeleri algılar ve yörüngelerini hesaplar. Roketlerin nereye vuracağı netleştiğinde bilgisayar bir karar verir. Issız bir alan, çöl veya deniz ise hiçbir şey olmaz, öte yandan, evler, fabrikalar veya okullar vurulmak üzereyse, bir önleme roketi yükselir ve Kassam'ı yok eder.

"David's Sling" adlı başka bir sistem, 40 ila 300 kilometre arasında değişen kısa ve orta menzilli füzelere karşı kullanılıyor. Adı, İncil'deki Davut tarafından dev Goliath'ı yenmek için kullanılan sapan anlamına gelir. Aynı zamanda düşman savaş uçaklarıyla savaşmak için de uygundur ve aynı zamanda en son radar teknolojisine dayanmaktadır. Muhtemelen İsrail'e yönelik en büyük tehdit, ellerinde İran, Rus ve Çin yapımı füzelerden oluşan geniş bir cephaneye sahip olan Lübnan'daki Hizbullah milislerinden geliyor.

Bunların arasında, Sovyet gelişmelerine dayanan ve birkaç yüz kilometre menzile sahip farklı tipte SCUD füzeleri var. İsrail silahlı kuvvetleri bu tehdide karşı özellikle gelişmiş savunma silahlarına sahip: Arrow-3 füzeleri. 2400 kilometreye kadar mesafede ve 100 kilometre yükseklikte düşman füzelerini ortadan kaldırabilirler. İsrail'in ABD ile birlikte tasarladığı bu sistem, Almanya'nın şu anda ilgilendiği şey. Basında çıkan haberlere göre, iki milyar euroya mal olacak, 2025 gibi erken bir tarihte faaliyete geçecek ve Polonya gibi komşu ülkeleri de kapsayabilecek.

Politikacılar İsrail'de kendilerini bilgilendiriyor
Federal Meclis'ten bir grup savunma politikacısı, füze savunmasının olanaklarını öğrenmek için İsrail'e gitti. Bunlar arasında savunma komitesi başkanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann da var. FDP'li politikacı verdiği demeçte, federal hükümetin "tehdit durumu ve Rusya'nın sahip olduğu farklı silah sistemleri göz önüne alındığında" bir füze savunma sistemi ile de ilgilenmesi gerektiğini söyledi. Strack-Zimmermann şöyle devam ediyor: "İsrailliler böyle bir şey üretiyor ve bu yüzden sadece bu farklı senaryolarla uğraşmak değil, gerekirse hemen satın almak da mantıklı."

Artı49
Fotoğraf:AA
 

HABERE YORUM KAT