İsrail: Bizim için en iyisi Erdoğan

İsrail: Bizim için en iyisi Erdoğan

İsrail'in Haaretz gazetesi, "İsrail için en iyi aday Erdoğan. Oy toplamak için 'one minute' diyor ama ticari anlaşmalara dokunmuyor" diye yazdı. AKP, CHP'nin İsrail anlaşmaları iptal edilsin teklifine karşı çıkmıştı.

ANKARA - İsrail'de yayın yapan Haaretz gazetesi, 24 Haziran seçimlerinde İsrail için en iyi senaryonun Recep Tayyip Erdoğan'ın kazanması olduğunu yazdı. 

Erdoğan'ın oy toplamak için esip gürlediğini ancak ticari anlaşmaların iptaline yanaşmadığını kaydeden gazete, İsrail ile Türkiye arasındaki tüm anlaşmalarının iptali yönünde TBMM’ye verilen önergenin AKP ve MHP oylarıyla reddedildiğine atıf yaptı.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin “Erdoğan’a, ‘İsrail ile ticareti kes, mallarını boykot et, Mavi Marmara’da aldığın 20 milyonu geri ver’ dedik, ‘Yapamam’ dedi” ifadelerinin kullanıldığı yazıda, İnce’nin Erdoğan’ın Gazze’deki ölümler sonrası Filistin halkına destek için düzenlediği Yenikapı mitingini ‘boş bir siyasi jest’ olarak nitelediği, ayrıca İsrail’le ‘petrol ürünleri ve tohum ticaretinin’ devam etmesini eleştirip Erdoğan’ı Netanyahu hükümetiyle de gizli bir anlaşma yapmakla suçladığını hatırlatıldı.

Yazıya şöyle devam edildi: “Erdoğan’ı muhalefetin dediği gibi şehrin İsrail destekçisi adamı ilan etmek kulağa çelişkili gelebilir. Sonuçta İsrail-Türkiye ilişkilerinin en güçlü çağına son veren siyasetçi de oydu. 2009’da Davos konuşmasında moderatörü ‘One minute’ (Bir dakika) diyerek susturdu ve dönemin Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e Gazze operasyonu sonrası ‘İsrail’in öldürmeyi çok iyi bildiğini’ söyledi. Türkler arasında bir efsaneye dönüştü. Seçimler öncesi onu İsrail’e fazla yumuşak davranmakla suçlamak, Batılı bir diplomatın değişiyle ‘Kraldan daha kralcı’ davranarak oyları toplama çabasıyla açıklanabilir. Ancak seçim kampanyalarını izleyen uzmanlar, Erdoğan’ın İsrail için en iyi seçenek olduğunu söylemeden edemiyor.”

HABERE YORUM KAT