İslamcı terörist araştırması: Radikal İslamcılara karşı 149 soruşturma

İslamcı terörist araştırması: Radikal İslamcılara karşı 149 soruşturma

Almanya'da İslamcı terörizmle ilişkili olduğuna inanılan birçok kişi ve çevre hakkındaki soruşturmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Sağ popülist “Almanya için Alternatif” (AfD) partisinin Meclis Grubu’nun Almanya'daki İslamcı terör tehdidiyle ilgili bir soru önergesine Alman hükümetinden yanıt geldi. Yanıtta, Almanya’da yılın ilk yarısında İslamcı terörizmle ilgili 149 takibat başlatıldığı belirtildi. Ayrıca nisan ayında, Kuzey Ren-Vestfalya’da İslamiyet’i eleştirdiğine inandıkları bir kişiye suikast girişiminde bulunmayı planladıkları söylenen Tacikistan kökenli bir terör hücresinin üyeleri de ortaya çıkarıldı. 

Federal Savcı, ocak ayı başından haziran ayı sonuna kadar 159 şüpheli hakkında toplam 230 soruşturma başlattı. Bu soruşturmalardan 94’ü eyalet savcılığına gönderildi. Federal Savcı 55 soruşturmaya devam etti. 81 soruşturma ise durduruldu.

Başsavcılık’tan yapılan açıklamaya göre sanıkların çoğunu Almanlar ya da  Suriye, Afganistan ve Somali’den gelen yabancılar oluşturuyor. Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi müfettişlerine göre bazı durumlarda mülteciler, sınır dışı edilmekten korunmak için “bir terör örgütüne üye olduklarını” da iddia edebiliyorlar.  

Öte yandan yılın ilk üç ayında Federal Savcılık tarafından başlatılan soruşturma davalarının sayısı bir önceki yılın son aylarına göre önemli ölçüde arttı. İkinci çeyrekte yine hafif düşme gözlendi.

İslamcı terör örgütü IŞİD ile bağlantılı 23 ve 34 yaşlarındaki iki kadın Türkiye'den  23 yaşındaki bir erkek İran'dan  olmak üzere  üç kişi nisan, mayıs ve haziran aylarında Almanya’ya gönderilmişti.

+49 – KARLSRUHE

FOTO: Marijan Murat / DPA

HABERE YORUM KAT