İslamcı grup 'Kalifatstaat'a büyük baskın! Yüz binlerce Euro para...

İslamcı grup 'Kalifatstaat'a büyük baskın! Yüz binlerce Euro para...

Almanya'da yasaklanan İslamcı grup 'Kalifatstaat'ın faaliyetlerine devam ettiği ortaya çıktı. Metin Kaplan'ın örgütü Türkiye'den yönettiği düşünülüyor.

Altı federal eyalette Almanya'da faaliyetleri yasaklanan 'Kalifatstaat' üyelerine yönelik düzenlenen operasyonda 50 bina arandı ve 3 kişi tutuklandı. Mainz Devlet Kriminal Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre, bunlardan birinin 2004 yılında Türkiye'ye sınır dışı edilen örgüt lideri Metin Kaplan'ın oğlu olduğu söyleniyor.

Öğle saatlerinde Almanya'da Rheinland-Pfalz ve Hessen'de 13'er, Baden-Württemberg'de 10, Aşağı Saksonya'da 9, Kuzey Ren-Vestfalya'da 3 ve Bavyera'da 2 olmak üzere toplam 50 bina arandı. Tutuklananlar arasında Bad Kreuznach bölgesinden 49 ve 62 yaşlarında iki erkek ve Kuzey Ren-Vestfalya'dan 44 yaşında bir adam bulunuyor. Öte yandan polis memurları, ateşli silahlara, bıçak ve kılıç gibi kesici silahların yanında yüz binlerce Euro'ya el koydu.

Sanıkların Kaplan'ın yazılarının satışı ve derneğin yapılarını korumak için bağış toplama yoluyla büyük ölçüde gelir elde ettiği düşünülüyor.  

Metin Kaplan, 2000'lerin başında kendini "Köln Halifesi" olarak tanıtmıştı. Başında bulunduğu ‘Kalifatstaat’ ise Almanya'da aktif olan en radikal İslamcı grup olarak tanınıyor. Örgüt, 2001 yılında Federal İçişleri Bakanlığı tarafından yasaklanmıştı. Kaplan, alenen suç işlemeye teşvikten 2000 yılında dört yıl hapis cezasına çarptırılmış ve 2004 yılında Almanya'dan Türkiye'ye sınır dışı edilmişti. Türkiye’de 20 Haziran 2005 tarihli mahkeme kararıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Kaplan, Kasım 2016'da sağlık sorunları gerekçe gösterilerek tahliye edildi.

Artı49                                                                                        Fotoğraf: Max Fleischmann - Unsplash

HABERE YORUM KAT