Irkçı ödevde yeni skandal: Siegburg Alleestraße okulundan şok eden açıklama

Irkçı ödevde yeni skandal: Siegburg Alleestraße okulundan şok eden açıklama

Siegburg Gymnasium Alleestraße okulundaki ırkçı ifadelerin olduğu ödev için okuldan hafife alan açıklama gelmiş.

Kısa bir süre önce Siegburg Gymnasium Alleestraße'deki  felsefe dersinde öğrencilere sorulan skandal niteliğindeki etik dışı ve ırkçı soruyu gündeme getirmiştik. 

Artı49 olarak FÖTEV NRW Başkan Yrd. Dr. Ali Sak ile son durumu konuştuk. Sak basına okul yönetiminin özür dilediği bilgisi yansımış olsa da böyle bir özrün asla gerçekleşmediğini vurguladı. 

Ali Sak okul yönetiminin sadece velilere bir bilgilendirme gönderdiğini ve metinde "Instagram'da, Twitter'da ve Facebook'da ırkçı eğilimlere sahip olduğu söylenen ve bağlamından koparılan bir çalışma metni dolaştırılıyor.” cümlelerinin yer aldığını söylüyor. 

FÖTEV olarak Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti Okullar ve Eğitim Bakanı Yvonne Gebauer'e konuyu ilettiklerini ve sonuna kadar konunun takipçisi olacaklarını belirtti. 

İşte FÖTEV NRW yönetiminin Yvonne Gebauer'e yazdığı mektup;

Sayın Bakan Yvonne Gebauer, 

Ne yazık ki, sadece biz değil, Kuzey Ren-Vestfalya ve diğer eyaletlerden de birçok Türk kökenli ebeveynler, Siegburg Alleestraße okulundaki bir öğretmenin öğrencilere yazılı olarak yanıtlamaları için sunduğu aşırı önyargılı ve klişelerle dolu bir ödev karşısında şaşkına dönmüş bulunuyoruz. 

Ödevin içeriğinin tamamı: 
"Almanya'da bir Türk baba, Almanya'da ikamet izni ve dolayısıyla geçimini sağlamak için kızını erkek kardeşinin oğluyla rızası olmadan evlendirdi". Konuyla ilgi ödev aşağıdaki gibidir: "Masada komşunuzla durumu tartışın. İçinde ne gibi çelişkiler görüyorsunuz?” 

Özellikle de yan cümle oldukça vahimdir. Burada söz konusu Türk ailenin kızlarını rızası olmadan evlendirmekle kalmayıp, aynı zamanda yasadışı olarak bir şekilde sosyal avantaj elde etmek amacıyla hileye başvurdukları, yani "parazit" oldukları vurgulanmak isteniyor. Bu tür eğitim metodu, özellikle de aşırı sağ popülistlerin kelime dağarcığını besler ve bu tür basma kalıp önyargıların öğrencilerin zihninde kalıcı olmasına yardımcı olur ve tüm Türk kökenli ailelerle ilişkilendirilmesine de yol açar. 

NRW'deki Türk Veli Dernekleri Federasyonu (FÖTEV NRW) olarak bizim için önemli ve belirleyici sorular şunlardır: 

1. Herhangi bir okul kitapları hazırlayan yayın evinin bu çalışmayı içeren ve bu şekilde formüle eden bir çalışma metni var mı? Eğer öyleyse, yayıncının bildirilmesini talep ediyoruz; bu ve benzeri önyargı içeren yapıtları kaldırması ve sorumlu tutulması gerekir. 

2. Ödev konusunda yayıncı sorumlu olması durumunda bile, pedagojik olarak eğitilmiş bir öğretmen bunu öğretim materyali olarak kullanmadan önce uygun olup olmadığını değerlendirmesi gerekmez miydi?

Bu bağlamda okul müdürü Bayan Trautwein ve müdür yardımcısı Bayan Pfalz'ın velilere yazmış oldukları mektupta sosyal medyadaki birçok kritik tepkiyi görmezden gelerek bu tepkiye şaşkınlıklarını şu sözlerle ifade etmişlerdir: "Instagram'da, Twitter'da ve Facebook'da ırkçı eğilimlere sahip olduğu söylenen ve bağlamından koparılan bir çalışma metni dolaştırılıyor.” Okul yönetiminden gelen bu açıklama bizi son derece şaşırtmıştır. Bu açıklama öğretmenin kusurunu değil, söz konusu çalışma metnini hafife alma girişimidir. Bu olay karşısında okul yönetiminden "Önyargılar, Çekingeler ve Popülizm" konulu bir tartışma forumuna destek vermesini beklerdik.

Bu cümlelerin kullanıldığı bağlam ne olursa olsun, çeşitliliğe ve bireylerin karşılıklı saygılarına dayalı toplumlarda yeri olmayan önyargıları ve klişeleri pekiştirdiği gerçeğini değiştirmez. Gerçek şu ki, kullanılan kelime dağarcığı uygun olmayan tepkileri tetiklemek için fazlasıyla yeterlidir. Velilerimizin de yoğun ilgisine istinaden Bakanlığımızdan konuyla ilgili yazılı açıklama talep ediyoruz. 

FÖTEV NRW Başkanı Dr. Aysun Aydemir
FÖTEV NRW Başkan Yrd. Dr. Ali Sak

 

HABERE YORUM KAT