İnternetten nükleer madde sipariş eden gencin başına gelmeyen kalmadı

İnternetten nükleer madde sipariş eden gencin başına gelmeyen kalmadı
Avustralya’da bir genç, periyodik tabloyu tamamlama tutkusu nedeniyle plütonyum sipariş etti ve nükleer madde ithalatı suçlamasıyla yargılandı.

Avustralya’dan 24 yaşındaki Emmanuel Lidden, kimyaya olan sevgisi nedeniyle sıra dışı bir projeye imza atmak istedi. Hedefi, periyodik tablodaki tüm elementleri toplamak olan Lidden, bu uğurda işini kaybetti ve nükleer madde ithalatı nedeniyle hapis cezası ile karşı karşıya kaldı.

Toplam 118 elementin bulunduğu periyodik tablonun sadece 81’i doğada doğal olarak bulunuyor. Geri kalan 13 element ise radyoaktif. Lidden’in koleksiyon hedefinde yer alan elementlerden biri de son derece tehlikeli olan plütonyumdu. Bu ağır metal, nükleer enerji üretiminde ve atom silahlarında kullanılıyor.

ABD'den plütonyum siparişi olay çıkardı

Plütonyum, Avustralya’da güvenlik gerekçesiyle serbestçe satılamıyor. Ancak Emmanuel Lidden, ABD merkezli bir internet sitesinden plütonyum örneği sipariş etti. Teslimat adresi olarak ailesinin yaşadığı Sidney banliyösündeki evi gösterdi. Bu durum, Ağustos 2023’te büyük bir tehlikeli madde alarmına neden oldu. Olay yerine itfaiye, polis, sağlık ekipleri ve Avustralya Sınır Koruma Birimi (ABF) sevk edildi.

Lidden, mahkemede savunma yapmak zorunda kaldı. Avukatı John Suton, müvekkilinin asla bir silah ya da benzeri bir şey üretmek gibi bir amacı olmadığını, sadece "masum bir koleksiyoncu" ve "bilim meraklısı" olduğunu ifade etti.

“Bu suçlar tamamen saf niyetle işlendi”

Avukat Suton, “Bu nesneleri kötü niyetle ithal etmedi ya da sahip olmadı... Bu suçlar tamamen saf niyetle işlendi,” diyerek müvekkilini savundu. Lidden için bu koleksiyon, “kendini sakinleştirme yöntemi” olmuştu. Ancak savcılık farklı düşündü. Savcıya göre bu tür koleksiyon merakları, aksi takdirde oluşmayacak yasadışı bir pazarın oluşmasına neden olabiliyor.

Lokomotif sürücüsü olarak eğitim gören Lidden, soruşturma sonrası işinden oldu. Şu anda bir fast food restoranında hamburger pişirerek geçimini sağlıyor. Avukatı Suton, “Dürüstlüğünün ödülü işten atılmak oldu. Henüz suçlanmamıştı bile,” dedi.

İki yıllık denetimli serbestlik

Lidden, nükleer madde ithalatı ve bulundurulması suçlarını kabul etti. Bu suçlar için 10 yıla kadar hapis cezası öngörülse de, hâkime karşı dürüst tavrı göz önüne alındı. Mahkeme, genç adamı iki yıllık “iyi hâl şartlı serbestlik” cezasına çarptırdı. Bu olay, Avustralya’da Atom Silahlarının Yayılmasını Önleme Yasası kapsamında cezai işlem uygulanan ilk vaka oldu.