IFO açıkladı! Almanya'da gıda fiyatları yükselecek mi?

IFO açıkladı! Almanya'da gıda fiyatları yükselecek mi?

Gıdanın önümüzdeki üç ay içinde daha pahalı hale gelmesi bekleniyor. Ifo uzmanlarına göre, enflasyon oranı yüzde beşin üzerine çıkmalı.

Her ay Ifo, şirketlere fiyatları yükseltmek isteyip istemediklerini soruyor. Bu sefer, her zamankinden daha fazla şirket evet dedi. Bu, Ekonomik Araştırma Enstitüsü Ifo'nun fiyat beklentilerinden kaynaklanmaktadır . Buna göre endeks Mart ayında 54,6 puanla en yüksek seviyeye ulaştı. Şubat ayına kıyasla endeks yedi puan yükseldi.
Ifo uzmanı Timo Wollmershäuser, enflasyon oranının "yüzde 5'in üzerine çıkması" gerektiğini söyledi. Wollmershäuser, "Almanya'da en son yaşanan olay, 1981'deki ikinci petrol fiyatı krizinin ardından enflasyon oranının yüzde 6,3'e yükseldiği 40 yıldan fazla bir zaman önceydi" dedi.

Ifo'ya göre, özellikle tüketici ile ilgili alanda fiyat artışları bekleniyor. Örneğin gıda perakendesinde değerin 94 olduğu açıklandı. Bu açıklama, bu sektörden anket katılımcılarının büyük çoğunluğunun fiyat artışları planladığı anlamına gelir. Değer, diğer perakende ticarette 68,2 puana, tüketiciye yönelik hizmet sağlayıcılarda ise 64,0 puana yükseldi.

Ekonominin özel tüketimin yukarısında yer alan sektörlerde de fiyat baskısı gözle görülür şekilde arttı. Fiyat beklentisi toptanda 78,1 puana, sanayide 66,3 puana, inşaatta 48,9 puana ve hizmet sağlayıcılarda 42,7 puana yükseldi. Değer, fiyatları yükseltmek isteyen şirketlerin oranından fiyatları düşürmek isteyenlerin oranının çıkarılmasıyla hesaplanır. Ancak yine de mevsimsel etkilere göre değişebilir.

Wollmershäuser, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırganlık savaşının bir sonucu olarak, "sadece enerji maliyetleri yükselmedi, birçok tarım ürününün fiyatları da etkilendi" dedi.

Artı49
Fotoğraf:Unsplash

 

HABERE YORUM KAT