İç istihbarat raporu: “MİT Türk toplumuna nüfuz etme çabasında“

İç istihbarat raporu: “MİT Türk toplumuna nüfuz etme çabasında“

Alman iç istihbaratı 2019 raporunda, Almanya'nın MİT’in merceğinde olduğu açıklandı. Raporda Almanya’daki Türk toplumuna, aktif diaspora politikası kapsamında nüfuz etme çalışmalarına ise dikkat çekildi.

Alman Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) Türkiye ile ilgili çok hassas bir noktayı da paylaştı.  “Milli İstihbarat Teşkilatı‘nın (MİT) faaliyetlerinin yoğunluğu, Türkiye'deki mevcut siyasi ve ekonomik gelişmelerden bağımsız olarak devam edecektir. Almanya’daki Türkiye kökenli topluma, aktif diaspora politikası kapsamında nüfuz etme çalışmaları da devam edecektir” ifadesi dikkat çekti.

MİT’İN ÖRTÜLÜ CASUSLUK FAALİYETLERİ

İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve iç istihbarat şefi Thomas Haidenwang’in  BfV’nin 377 sayfalık raporuna ilişkin basın toplantısında “geniş yetkilere” sahip olduğu belirtildi. Hakan Fidan başkanlığındaki teşkilatın 8 bin ila 9 bin personeli bulunduğu ifade edildi. Raporda, MİT için “Cumhurbaşkanı ve partisi AKP’nin yönetimindeki Türk hükümetine, hükümet politikalarının uygulanması, iç güvenliğinin muhafazası ve aynı zamanda siyasi kararların hazırlanmasına dönük istihbarat toplamak için hizmet vermektedir” ifadeleri kullanıldı. 

DW Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre, MİT’in Almanya’da hem açık kaynaklardan bilgi topladığı hem de örtülü casusluk faaliyetleri yürüttüğü ileri sürülüyor. Almanya’daki Türkiye kökenli toplumun büyüklüğüne, Türk örgütlerinin ve diplomatik temsilciliklerinin sayıca çok olduğuna dikkat çekilen raporda, bunun MİT’in istihbarat faaliyetleri lehine bir ortam sağladığı belirtiliyor.

ALMANYA’DA SİYASİ SÜRECE ETKİ ARZUSU

Almanya'nın Türk istihbaratının faaliyetlerinin odağındaki ülkeler arasında yer aldığı vurgulanan raporda, bunun siyasi, ekonomik ve teknolojik istihbarat elde etme boyutlarının olduğu, ayrıca nüfuz etme gayretlerinin de sürdüğü ifade edildi.

Türk istihbaratının faaliyetlerinde, Türkiye tarafından “radikal” veya “terörist” olarak sınıflandırılan PKK ve Fethullah Gülen yapılanmasına ağırlık verdiğinin altı çiziliyor. Ayrıca MİT’in öncelikleri arasında AKP hükümetine muhalif dernek veya kişilere yönelik istihbarat faaliyetlerinin de bulunduğu belirtiliyor.

Raporda MİT’in aynı zamanda Almanya genelinde, siyasi karar alma süreçlerini etkilemeye, Alman siyaseti, ekonomisi, ordusu, bilim dünyası ve yüksek teknolojisine yönelik istihbarat edinmeye çalıştığı vurgulanıyor. Türkiye'deki Alman diplomatik temsilciliklerinde çalışanların da MİT’in odağında bulunduğu ifade edilerek son dönemde hem Alman hem Türk vatandaşlığına sahip olanların, Türkiye seyahatlerinde gözaltı ya da giriş yasağı gibi sıkıntılı uygulamalarla karşı karşıya kalabildikleri kaydediliyor.

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT