Hüseyin Sıtkı: Festivaller sayesinde Alman sinema salonları Türk seyirciyi keşfetti

Hüseyin Sıtkı: Festivaller sayesinde Alman sinema salonları Türk seyirciyi keşfetti

Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali Direktörü Hüseyin Sıtkı, festivallerin sayesinde Alman sinema salonlarının Türk seyirciyi keşfettiğine dikkat çekti. Sıtkı festivallerin bugün önemli bir kültür köprüsü görevini gördüğünü de söyledi.

Son dönemde Almanya’daki “Türk sinema sektöründe” dikkatlerden kaçmayacak kadar güçlü gelişmeler dikkati çekiyor. Ülkede bugüne dek çeşitli şehirlerde düzenlenen Türk film festivallerinin ise sektörün başarısında önemli payı olduğu söyleniyor.

Almanya’da 20 yıldan bu yana  gerçekleştirilen uluslararası  Frankfurt Türk Film Festivali Avrupa pazarındaki Türk filmlerine ilginin artmasında önemli rol oynayan festivallerin başında geliyor.

Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali Direktörü Hüseyin Sıtkı +49’a yaptığı açıklamada bu festivaller sayesinde Alman sinema salonlarının Türk seyirciyi keşfettiğine dikkat çekti. Sıtkı festivallerin geçmişteki folklorik unsurları geride bıraktığını, bugün modern ve çok önemli bir kültür köprüsü işlevi üstlendiğini de söyledi. 

SİNEMALAR FİLM ÖNERİSİ İSTİYOR

Türk film festivallerinin bugün Almanya’da vizyona giren Türk filmlerinin gösterildiği salonların dolup taşmasında önemli katkısı olduğuna işaret eden Hüseyin Sıtkı, Alman sinema salonu sahiplerinin ya da yöneticilerinin zaman zaman film önerileri istediklerini de belirtti.

Festivaller aracılığıyla Alman sinema salonları sahiplerinin Türk seyirciyi keşfettiğini vurgulayan Hüseyin Sıtkı, “Almanya’daki Türk film festivalleri uzun yıllardan bu yana Türkiye ve Almanya arasında önemli bir köprü görevi görüyor. Aynı zamanda her iki ülkenin sanatçılarının yanı sıra usta sinemacılar ve oyuncularla genç sanatçıların karşılaşmalarına ev sahipliği yapıyor. Kültürler arası buluşmada etkin rol oynuyor. Özellikle son dönemde Alman sinemalarındaki Türk filmlerinin gösterildiği salonlarının dolup taşmasında festivallerin geçmişten bugüne önemli katkısından söz etmek gerekir “ dedi. 

Öte yandan ülkedeki Türk film festivallerinin sayısının azaldığını da kaydeden Sıtkı bugün Almanya’da Frankfurt ve Nürnberg festivallerinin başı çektiğini söyledi. 

20 YILLIK GELENEĞE VİRÜS KESİNTİSİ

Diğer taraftan korona 20. yılını kutlamaya hazırlanan Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’ni de sekteye uğrattı. Ancak festivalin direktörü Hüseyin Sıtkı pes etmediklerini 2021 için hazırlıklara başladıklarını belirtti. Sıtkı 20. Uluslararası Frankfurt Türk Film Festivali’nin tedbirlerin sıkılaştırılması nedeniyle ödül törenini   2021 yılına erteleme kararı aldığını bildirdi. Festivalin direktörü Hüseyin Sıtkı +49’a yaptığı açıklamada pandeminin kültür ve sanat dünyasında yarattığı olumsuz etkinin festivallerde de derinden hissedildiğini belirterek ”Ancak pes etmedik. Hatta 21. yılımız için hazırlıklara başladık bile“ dedi.

VEFA VE ONUR ÖDÜLERİ 

Bu yıl onur ödüllerinin sanatçılar Füsun Demirel ve Selçuk Yöntem’e ve vefa ödülünün ise  Münir Özkul’un kızı Güner Özkul’a verildiğini belirten Hüseyin Sıtkı, sanatçıların video mesajlarıyla teşekkürlerini ilettiğini, 2021’de düzenlenecek olan törene katılmalarının ise beklendiğini belirtti. 

Bugüne dek onur ödüllerini Yeşilçam’dan günümüze olmak üzere Türkan Şoray, Kadir İnanır, Göksel Arsoy, İzzet Günay, Ekrem Bora gibi Türk sinemasına büyük katkısı bulunan sanatçılara takdim edildiğini söyleyen Sıtkı  vefa ödüllerinin ise Sadri Alışık, Ayhan Işık, Adile Naşit ve bu yıl da Münir Özkul gibi yitirdiğimiz sanatçıları anmak üzere verildiğini bildirdi.

EN İYİ FİLM “NUH TEPESİ”

Diğer taraftan bu yıl ki uzun metraj film yarışmasında en iyi film “Nuh Tepesi” seçilirken, en iyi yönetmen ödülünü ise “Kızkardeşler” filmi ile Emin Alper aldı. En iyi kadın oyuncu ödülü Ece Yükseli Cemre Ebüzziya ve Helin Kandemir’e giderken, en iyi erkek oyuncu ödülü Haluk Bilginer ve Ali Atay’a layık görüldü. 

En iyi senaryo ödülü  Kronoloji ile Ali Aydın’a, en iyi kamera Aden filmi ile Barış Aygen’e verildi.  

Kısa film yarışması ödüllerinin sahipleri Almanya’dan “Barfuss durch Glass” filmi ile Timur Küçükince ve  Türkiye’den “Yaylacı” filmi ile Fatih Ertekin oldu. En iyi belgesel ödülü Ümran Safter’e layık görüldü. Kısa bir süre kaybettiğimiz usta oyuncu Birol Ünel adına verilen Birol Ünel Jüri Ödülü “Kraliçe Lear” adlı filme, 2019 Seyirci Ödülü ise “Misafir” adlı yapıma verildi. 

IŞIN TOYMAZ – FRANKFURT

HABERE YORUM KAT