Hollanda'da koalisyon için görüşmeler başladı

Hollanda'da koalisyon için görüşmeler başladı

Hollanda'da yeni hükümetin kurulmasında koalisyon ihtimallerini araştırmak için görevlendirilen son hükümetin Sağlık, Sosyal Yardımlaşma ve Spor Bakanı Schippers, parti liderleri ile ikili görüşmeler yaptı.

LAHEY - Hollanda'da, ırkçı söylemler, İslam karşıtlığı, yabancı düşmanlığı ve Türk bakanlara yönelik skandal tavrın gölgesinde gidilen seçimin ardından koalisyon ihtimalleri araştırılıyor.

Ülkede geçen hafta düzenlenen seçimden sonra yeni hükümetin kurulmasında koalisyon ihtimallerini araştırmak için görevlendirilen son hükümetin Sağlık, Sosyal Yardımlaşma ve Spor Bakanı Edith Schippers, seçilen bütün parti liderleri ile yaptığı ikili görüşmelerde, oluşacak koalisyon hakkında fikirlerini aldı.

Rutte: CDA ve D66 ile beraber koalisyonda bulunmak istiyoruz

Görüşmeye ilk giren Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) lideri Mark Rutte, istikrarlı bir koalisyon hükümeti kurmak istediklerini belirterek, "Her halükarda Hrıstiyan Demokratlar Birliği (CDA) ve Demokrat 66 Partisi (D66) ile beraber koalisyonda bulunmak istiyoruz. Tabii onların bu konuda düşünceleri de önemli. Bunun için dördüncü bir partinin bu koalisyona sıcak bakmasını umuyoruz." ifadelerini kullandı. 

Wilders: 1 milyon 300 bin seçmen göz ardı edilemez

Koalisyon görüşmelerinde bulunmak istediklerini aktaran Özgürlük Partisi (PVV) lideri aşırı sağcı Geert Wilders, "Hollanda'nın ikinci büyük partisiyiz. 1 milyon 300 bin seçmen göz ardı edilemez. Bu demokratik olmaz. Biz PVV olarak VVD, CDA, Reformcu Devlet Partisi (SGP), 50+ partisi ve Forum Demokrasi ile bir koalisyon hükümeti kurmaya sıcak bakıyoruz." ifadelerini kullandı.

Buma: Ara bulucunun VVD partisinden olmalı

CDA lideri Sybrand Buma, birinci çıkmış bir partiyi koalisyonda istememenin mantık dışı olacağına vurgulayarak, "Hükümet kurma çalışmalarındaki ara bulucunun VVD partisinden olmasını tavsiye ediyorum. Hollanda senatosuna girecek olan partiler yeni hükümetteki aynı partilerden oluşması gerektiğini düşünüyorum. Yeni hükümet halkın kaygılarını iyi dinlemesi lazım." dedi.

Pechtold: VVD, CDA ve GL koalisyonundan yanayız

D66 lideri Alexander Pechtold, tercihinin partisinin yanı sıra VVD, CDA ve GL'den yana olduğunu kaydederek, bu partilerin seçimlerden çıkan en büyük ve en kazançlı partiler olduğuna dikkati çekti.

"Wilders, hiç bir parti tarafından koalisyonda istenmiyor"

İkinci büyük parti olmasına rağmen aşırı sağcı Wilders, hiçbir parti tarafından koalisyonda istenmiyor. Parti liderleri çok farklı görüşler belirttiği için yeni hükümeti kurmanın uzun zaman alacağı belirtiliyor. 2012 yılında yapılan seçim sonrasında 3 partiden oluşan koalisyon hükümetinin kurulması, 52 gün sürmüştü.

Genel seçimlerin sonuçlarına göre, VVD 33 milletvekili, PVV 20 milletvekili, CDA 19 milletvekili, D66 19 milletvekili, SP 14 milletvekili, GL 14 milletvekili, PVDA 9 milletvekili ve CU 5 milletvekili ve Denk Partisi 3 milletvekili çıkardı.

HABERE YORUM KAT