Hollanda'da çevreciler Lahey'de yol kapatma eylemi yaptı

Hollanda'da çevreciler Lahey'de yol kapatma eylemi yaptı

Hollanda'da iklim aktivistleri, idari başkent Lahey'de, parlamentoya giden A12 ana yolunu kapatarak fosil yakıt kullanımının sonlandırılması için eylem yaptı.

"Extinction Rebellion (Yok Oluş İsyanı)" adlı grup ve diğer çevreci derneklerin organizasyonuyla toplanan yüzlerce kişi, şehrin en önemli otoyollarından A12'yi kapatarak bağlantı güzergahlarında trafiğin aksamasına neden oldu.

Petrol, kömür ve gaz kullanımının sonlandırılmasını isteyen göstericiler, hükümetin fosil yakıt politikasını eleştirdi.

Ellerinde "Çıkmaz yol" yazan pankart taşıyan göstericiler, daha sonra zincirlerle birbirlerine bağlanarak yolda oturma eylemi yaptı.

Eylemin yapıldığı yerin, gösteriye yasaklı bölge olarak ilan edildiği uyarısını yapan polis, protestonun başlamasından yaklaşık bir saat sonra aktivistlere müdahale etmeye başladı.

Polis, grubu demir kesme makineleriyle birbirinden ayırdıktan sonra otobüslere doldurarak bölgeden uzaklaştırdı.

Extinction Rebellion grubunun Twitter'dan yaptığı açıklamada, gözaltına alınan göstericilerin bir spor salonunda bekletildiği belirtildi.

Hafta başında A12 yolunu işgal çağrısı yapan Extinction Rebellion mensubu 6 kişinin gözaltına alınması, parlamentodaki bazı vekillerin tepkisini çekerken Lahey'deki bir mahkeme aktivistlerden birinin, protestonun gerçekleştirildiği bölgeye girişine 90 gün yasak getirmişti.

Fotoğraf: Denise Jans - Unsplash

 

HABERE YORUM KAT