'Hollandaca diye bir dil yok'

'Hollandaca diye bir dil yok'

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hollandaca diye bir dilin olmadığını ifade ederek, "Hollandaca bir Kuzey Almanya lehçesidir" dedi.

İSTANBUL - Prof. Dr. İlber Ortaylı, İstanbul'da verdiği bir konferansta Hollandaca diye bir dilin olmadığın, Hollandalıların konuştuğunun ise bir Kuzey Almanya lehçesi olduğunu söyledi. 

Dünya üzerinde 5 bin tane dil oluğunu söyleyen Ortaylı,"Şu anda dünyada 5 bin tane lisan var. Lehçeler ve ölü diller hariç. Bunların içerisinde her gün ölenler yada gerileyenler var. Bir de bir takım lehçelerde kendilerinin lisan olduğunu iddia ediyor. Bir de milliyet var. Şimdi laf aramızda. Resmen sakın söylemeyeyim sakın bunu. Çok saldırırlar birde. Hollandaca diye bir dil yoktur. Hollandaca bir Kuzey Alman lehçesidir ama bunu söylemezsin. Bu lehçede de ayrıca çok güzel bir edebiyat vardır.

Kanal İstanbul'a destek

Aynı toplantıda Kanal İstanbul projesinin de gerekli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ortaylı, "Zaten Lozan değişti ve daha çok değişecek. Montrö Lozan'ın tashihi demektir. Daha da tashihi edilecek çünkü İstanbul Boğazı'ndan bu kadar şilep geçemez. Aksi takdirde her gün deniz kazaları olur haberiniz olsun. Yani bundan sonra ciddi bir hükümetin programı o çılgın kanal denen kanalın yapılmasıdır. Onu aklı başında jeologlar Celal Şengörgibileri evet diyorlar, bu iş lazım diyorlar. Çünkü İstanbul boğazları milletler arası bir trafiğe müsait değildir. Lozan ve Montrö zamanında buradan geçen gemilerin yoğunluğu yüzde 1'in de altında. Bu hacmi kaldıramaz. İstanbul'un nüfusu 1 milyondu boğaz işlemiyordu zaten. Şimdi bizim okuldan bile motor kalkıyor sabah akşam karşıya. Servisle taşıyacak halimiz yok. Her yakada 10'ar milyon adam yaşıyor" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT